La curiositat i la responsabilitat empenyen als terrassencs a fer-se la PCR: «És una bona oportunitat»

Els CAP de Sant Llàtzer i Terrassa Sud registren 600 testos en els dos primers dies de cribratge als barris de Can Palet, Sant Pere Nord i Ca n'Anglada

Ciutadans fan cua per fer-se la PCR al CAP Sant Llàtzer de Terrassa.
Ciutadans fan cua per fer-se la PCR al CAP Sant Llàtzer de Terrassa. | Marc Solé
Marc Solé/Abril Ballesteros
27 d'agost del 2020
Actualitzat el 02 de setembre a les 11:21h
Centenars de terrassencs estan responent a la crida de Salut per participar en el cribratge massiu que s'està duent a terme des de dimarts i fins dilluns 31 a diversos barris de la ciutat. En aquesta ocasió, s' ha posat el focus en diversos carrers dels barris de Can Palet, Sant Pere Nord i Ca n'Anglada. 

LaTorre s'ha apropat fins als CAP de Sant Llàtzer i Terrassa Sud per a conèixer de primera mà com avança aquesta campanya, centrada a detectar asimptomàtics, principalment entre la població més jove d'aquests barris.

Aquest dijous a primera hora, l'afluència de gent és baixa als dos CAP. Una voluntària de la Creu Roja que controla l'arribada de gent a Sant Llàtzer explica que a partir de les 17 h "la gent comença a venir en tromba". Els dos primers dies, més de 300 persones diàries s'han fet la prova PCR a la ciutat, però al voltant de les 10 del matí, amb prou feines hi ha cinc persones a la cua.
 

Voluntaris de la Creu Roja controlen l'accés als dos CAP. Foto: Marc Solé

Poca gent jove a les cues per fer-se la PCR


Curiosament, entre les persones que fan cua als dos CAP, només hi ha una persona menor de 20 anys. És la Judit, que té 19 anys i explica que ve a fer-se la prova perquè aquest cap de setmana va compartir taula, en un sopar amb amics, amb una persona que l'endemà va presentar símptomes i finalment va resultar ser positiva.

A l'altre extrem generacional, s'hi troben en Salvador i la Maria, tenen 67 i 66 anys i són del barri de Vallparadís. Amb pares de més de 90 anys, expliquen que tot i que no han estat en contacte amb cap positiu ni tenen símptomes, volen fer-se la PCR "per interès i seguretat".

L'Anna María i el seu home, de 57 i 56 anys, viuen al barri del Segle XX i expliquen venir "voluntàriament" perquè la seva filla, que viu amb ells, ha resultat positiva. El seu fill, en canvi, ha donat negatiu. Expliquen que, tot i no tenir símptomes, "ho fan per responsabilitat i per sentir-se més alleugerits". No han rebut l'SMS perquè no formen part dels carrers amb preferència, però "no volen deixar perdre una bona oportunitat".

En Manuel té 42 anys, viu al barri de Can Palet i viu amb la seva dona, que té esclerosi múltiple i es troba aïllada amb símptomes però negativa. Tot i que no té símptomes, declara "voler-se treure un pes de sobre" en viure amb una persona de risc. L'Anna té 41 anys i viu al carrer de Sant Damià, a Ca n'Anglada, un dels seleccionats per aquest cribratge, pel que també ha rebut un missatge de Salut. Tot i que afirma "no conèixer ningú infectat", assegura que vol fer-se la prova "per curiositat i per estar més tranquil·la".
 

L'afluència de gent al CAP Sant Llàtzer era baixa aquest dijous a primera hora. Foto: Marc Solé


Fins ara, el cribratge massiu ja ha permès fer la prova a més de 600 persones els dos primers dies de campanya. D'aquests, uns 200 s'han dut a terme al CAP Sant Llàtzer, i al CAP Terrassa Sud se n'han practicat unes 420, segons han explicat fonts dels dos centres a aquest mitjà. Aquests dos edificis tancaran el cap de setmana i donaran pas al CAP Sant Pere Nord, que obriran dissabte i diumenge de 9 a 17 h. Consulta aquí tota la informació.

Gairebé 5.000 veïns de tres barris egarencs, cridats a fer-se la prova

Montserrat Ureña, directora d'atenció primària del CST, assegur que els cribratges al CAP Sant Llàtzer tenen una població "diana" d'unes 3.000 persones que viuen en uns carrers concrets del barri de Ca n'Anglada i Sant Pere Nord, on s'ha detectat un fort repunt de positius en les darreres setmanes.

Tot i això, apunta que, en funció del cas, se li pot fer la prova a qualsevol persona de la zona que hi vagi, encara que no hagin rebut l'SMS. De moment, la participació està sent molt més baixa que al CAP Sud, és per això que, si s'arribessin a testar 1.000 persones -un 30%-, ja es podria considerar "una bona resposta", conclou Ureña.

Imma Vázquez, directora del Cap Terrassa Sud, creu que si es manté l'afluència, es podrien arribar a fer prop de 800 proves en total. Els cribratges a aquest CAP es volen acotar gairebé 2.000 persones que es troben al focus més calent de pacients amb Covid-19, situat en quatre carrers del barri de Can Palet. Ara com ara tenen els resultats de 134 testos, dels quals només un ha donat positiu.
 

Ciutadans fan cua per fer-se la PCR al CAP Terrassa Sud, aquest dijous al matí. Foto: Marc Solé


Tal com expliquen ambdues responsables, hi ha un especial interès a testar gent de 15 a 45 anys. L'objectiu dels cribratges és detectar les persones positives asimptomàtiques amb la intenció de "poder aïllar-les a casa, fer un estudi dels seus contactes, i així limitar l'expansió del virus", apunta Vázquez.

Els CAP Sant Llàtzer i Terrassa Sud acullen el cribratge de 8 a 20 h, fins aquest divendres. Aquests dos edificis tancaran el cap de setmana i donaran pas al CAP Sant Pere Nord, que obriran dissabte i diumenge de 9 a 17 h per centralitzar la pràctica de testos. Dilluns 31, tan sols el CAP Sant Llàtzer tornarà a obrir per acollir testos de la seva població de referència en l'última jornada de la campanya. Consulta aquí tota la informació.