L'Ajuntament de Terrassa insta l'Estat a flexibilitzar la regla de despesa per disposar del superàvit del 2019

El Consistori s'adhereix a la moció de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per demanar més llibertat econòmica pels municipis

Tots els grups han signat l'acord amb l'abstenció del PSC.
Tots els grups han signat l'acord amb l'abstenció del PSC. | AP
LaTorre
21 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:06h
L'Ajuntament de Terrassa rebutja l'acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l'Estat sobre els romanents municipals, signat el 4 d'agost. Tal com ja va fer en un manifest l'alcalde egarenc, Jordi Ballart, aquesta setmana, la Junta de Portaveus, amb l'abstenció del PSC, ha aprovat una moció per a la suficiència financera dels municipis.

Es tracta d'uns punts impulsats per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya que demana acabar amb les "limitacions econòmiques i financeres" dels ens locals per assumir la recuperació social i econòmica "amb garanties". Per això, apel.la al principi de suficiència pels ajuntaments.

En aquest sentit, l'Auntament de Terrassa considera que el pacte estatal "estableix unes condicions que no s'adeqüen a les reivindicades pel municipialisme" tot i posar a disposició dels ajuntaments recursos econòmics. A més, els grups municipals destaquen el greuge que suposa per a milers de municipis la proposta d'excloure els ajuntaments sense romanents del repartiment dels 5.000M€ de fons estatals, als quals sí que tindrien accés els ajuntaments que transfereixin el seu superàvit voluntàriament en préstec a l'Administració General de l'Estat.

D'aquesta manera, s'insta l'Estat estatal a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei d'estabilitat pressupostària per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la crisi actual. També es reclama que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l'any 2019 i els romanents acumulats, així com l'accés al crèdit estatal extraordinari als ajuntaments que no tinguin aquesta possibilitat.
 
D'altra banda, la proposta demana al Govern de la Generalitat crear un fons de cooperació amb una dotació mínima anual de 150 milions, per als anys 2020 i 2021, que garanteixi a les administracions locals donar resposta a les necessitats derivades de la Covid-19 Tanmateix, es demana la quantificació i compensació de les despeses corresponents a les administracions supramunicipals que han assumit els ajuntaments a causa de la pandèmia.