El Vallès Occidental, la comarca més afectada pels incendis d'aquest estiu

Des del 12 de juny s'han detectat 92 focs en tot Catalunya, 20 dels quals s'han produït a la comarca vallesana

LaTorre
14 d'agost del 2020
Imatge aèria d'un incendi d'aquest estiu a Catalunya
Imatge aèria d'un incendi d'aquest estiu a Catalunya | Bombers

El Vallès Occidental és la comarca més afectada pels incendis produïts a Catalunya des del començament de l'estiu. Així ho ha afirmat la campanya del Pla d'Informació i Prevenció d'Incendis Forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona. En concret, s'han comptabilitzat un total de 92 incendis, 20 dels quals han tingut lloc a la comarca vallesana.

​Aquest programa, iniciat el 12 de juny i que s'estendrà fins al 30 d'agost, ha detectat en aquests dos mesos aquest prop de centenar d'incendis en àrees de vegetació que han afectat un total de 10,5 hectàrees.

Gairebé una quarta part dels focs han estat localitzats al Vallès i en la mateixa proporció ho han estat les hectàrees cremades -2,7-. El Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental són també algunes de les zones més afectades. Per contra, les comarques amb menys incendis han estat Osona i el Berguedà, amb tres casos en cadascuna.

Tal com han precisat des de la Diputació, les flames han malmès superfícies força petites, de menys de 0,1 hectàrees de terrenys agrícoles i de matolls. El més important es va produir el passat 30 de juliol, afectant 2,5 de superfície del Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat.

Fes un clic al mapa i accediràs a la informació del Vallès Occidental Foto: Diputació de Barcelona

Gairebé la meitat a marges de camins i carreteres 

Així mateix, l'informe de l'entitat supramunicipal ha apuntat que d'acord amb els registres diaris que duu a terme l'equip del PVI, d'aquest conjunt d'incendis forestals, gairebé un 25% s'han iniciat als voltants o marges de camins i un 20% als marges de carreteres. Tanmateix, pràcticament un 15% d'aquests l'origen ha estat en zones urbanes o d'urbanitzacions.

Des de la institució s'ha afegit que durant aquests mesos un grup de personal d'informació i vigilància s'ha dirigit a un total de 400.000 persones que han estat informades i previngudes del risc en aquestes zones.

No obstant això, l'equip també ha detectat diverses accions que no complien amb la normativa de prevenció, com barbacoes o la utilització d'eines que generen guspires. En el 75% dels casos, però, s'ha pogut avisar i persuadir a l'infractor, i en els que no ha estat possible s'ha comunicat als Agents Rurals.