Terrassa podria aplicar mesures més restrictives els pròxims dies

A partir de divendres i durant tres dies es faran 1.500 tests PCR en dues carpes a les zones més afectades

Jordi Ballart, Isaac Albert i Mònica Polo a la roda de premsa sobre el coronavirus.
Jordi Ballart, Isaac Albert i Mònica Polo a la roda de premsa sobre el coronavirus. | Anna Mira
04 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:54h
Els casos de coronavirus han augmentat considerablement en l’última setmana a Terrassa i el Consistori ha anunciat que en els pròxims dies la ciutat podria aplicar mesures més restrictives. En concret, la cocapital del Vallès Occidental ha doblat els contagis en una setmana i es troba en una situació “difícil”, segons ha indicat l’alcalde, Jordi Ballart, en una roda de premsa aquest dimarts al matí. 

En una setmana s’han detectat 71 nous casos i actualment a la ciutat n’hi ha 150 que sumen fins a 2.218 positius des de l'inici de la pandèmia. D’aquests, 10 estan ingressats  en centres hospitalaris de la ciutat; tres a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa i set més en el Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Totes estan a planta menys una persona que està ingressada a l'UCI del CST. Actualment la taxa reproductiva efectiva és d’1,3 a la ciutat.

Les carpes del SEM per fer els tests massius s’instal·laran aquest divendres i faran al voltant de 1.500 tests PCR durant tres dies per detectar casos asimptomàtics i frenar la cadena de contagis. En concret s'instal·laran en zones pròximes als CAP Rambla, Nord i Est de la ciutat on s'han detectat els augments de contagis. Tothom qui ho vulgui podrà acostar-s'hi de divendres a diumenge de 9 a 14 h i de 18 a 22 h. 

Amb els resultats, Ballart ha explicat que es decidirà si la ciutat passa a nivell tres d’afectació, dels cinc que s’han definit des del Departament de Salut, que podria comportar limitar trobades fins a 20 persones i aforaments en bars i restaurants al 50%. 

Seguretat privada i neteja de places per evitar aglomeracions 

Entre les mesures que l'Ajuntament ha decidit implementar recentment per evitar aglomeracions hi ha la posada en marxa de dos efectius de seguretat privada que cada dia recorreran uns 50 quilòmetres de la ciutat. Donaran suport a la prevenció que fa la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra. 

A partir d'aquesta mateixa nit també es posarà en marxa un nou dispositiu municipal en horari nocturn de neteja amb aigua a places de la ciutat on s'han detectat aglomeracions de persones. 

A més, des d'aquest cap de setmana els bars i restaurants hauran de tancar a les 12 hores igual com fan entre setmana. Fins ara la normativa permetia tancar a les 12 entre setmana i a la 01 els cap de setmana. 

Actualment quatre persones de serveis socials de l'Ajuntament egarenc formen part ja dels rastrejadors de Salut. Ballart ha explicat que estan disposats a aportar més persones "perquè l'objectiu d'evitar la propagació del virus és compartit". 

Crida a limitar trobades socials

Com ja ha passat en altres poblacions, la majoria de nous positius es donen en trobades familiars i socials. És per això que el govern local fa una nova crida a la responsabilitat individual. "No estem en una situació d'alarma però hem de mostrar preocupació per la tendència creixent a la ciutat". "Cal evitar aglomeracions i fer un ús correcte de la mascareta, higiene de mans i distància de seguretat". 

L'alcalde de Terrassa s'ha dirigit especialment a la gent jove, que ara és la que registra més contagis, a diferència de la primera onada. En concret a Terrassa el perfil és de persones d'entre 15 i 44 anys i preferentment homes. 

El Vallès Occidental en el punt de mira 

"La situació no és d'alarma, però volem evitar conseqüències més greus", apunta la gerent de la Regió Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut, Anna Aran, que subratlla la necessitat de frenar les cadenes de transmissió.

És per això que el departament de Salut ha decidit fer tests massius a la població de Terrassa però també a Sabadell i Ripollet per controlar l'augment de casos. El Vallès Occidental està amenaçat d'esdevenir un nou focus de contagi a Catalunya.

Ballart ha explicat que té contacte permanent amb Salut i amb la consellera Vergés amb qui ha parlat diverses vegades en els últims dies per fer seguiment. Des de fa poc, Terrassa també té presència en el Consell assesor metropolità per implementar mesures per frenar la tendència a l'alça.