HISENDA

La Federació Espanyola de Municipis avala que els ajuntaments utilitzin el seu superàvit en diferit

El govern espanyol els autoritzarà a gastar el 35% dels romanents entre 2020 i 2021

per NacióDigital , 3 d'agost de 2020 a les 14:45 |
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del Ministeri d'Hisenda perquè els ajuntaments puguin utilitzar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. D'aquesta manera, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats.

En total, es tractaria de 5.000 milions d'euros dels 14.000 acumulats. Aquest any se'n tornaria el 40%, és a dir 2.000 milions d'euros i l'any que ve la resta, 3.000 milions d'euros. La quantitat restant es tornarà en un termini de deu anys a partir del 2022. La Junta de Govern de la FEMP ho ha aprovat per un estret marge i només amb els vots a favor del PSOE.


Hi ha hagut dotze vots a favor, dotze en contra i una abstenció. L'abstenció del grup municipalista Esquerra Unida-Podem-Comuns ha generat un empat, que s'ha decantat pel sí amb el vot de qualitat del president de la FEMP, el socialista alcalde de Vigo, Abel Caballero.

En roda de premsa després de la reunió d'aquest dilluns al matí, Caballero ha defensat que l'acord amb el govern espanyol és "molt positiu per a les entitats locals" i ha argumentat que no hi ha un sistema alternatiu per poder utilitzar els romanents. Ho podran fer els ajuntaments que en tinguin i compleixin amb l'equilibri pressupostari al tancament d'aquest exercici.


Caballero ha argumentat que el traspàs de romanents a l'Estat i la seva posterior devolució és l'única manera de facilitar que els ajuntaments inverteixin aquests diners. "La llei d'estabilitat pressupostària prohibeix incórrer en dèficit i gastar els romanents", ha recordat. 

 

Participació