Vacarisses aprova un protocol per abordar les violències sexuals als espais públics d'oci nocturn

La proposta ha estat acceptada de forma unànime en l'últim ple municipal

Ple ordinari de juliol de l'Ajuntament de Vacarisses, celebrat telemàticament.
Ple ordinari de juliol de l'Ajuntament de Vacarisses, celebrat telemàticament. | Cedida / Ajuntament de Vacarisses
LaTorre
01 d'agost del 2020
L'Ajuntament de Vacarisses ha celebrat aquest dijous 30 de juliol un ple municipal on la lluita contra les violències sexuals als espais públics d'oci nocturn ha estat un dels punts clau. En la reunió, que s'ha fet de manera telemàtica, s'ha aprovat de manera unànime un protocol per abordar aquests abusos.

Tal com explica el govern el govern municipal, aquest és el "punt de partida" d'una estratègia que aniran desenvolupant, amb l'objectiu de convertir els espais festius del municipi en zones on es pugui gaudir "en igualtat d'oportunitats i llibertats".

La regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó, ha apuntat que el document pretén ser una "eina útil" amb la qual tirar endavant "accions que permetin fer front a aquestes violències" a través de la "sensibilització i coordinació" de les persones que formen part de l'entorn festiu.

A més, Carbó ha afegit que allò que els ha semblat interessant ha estat incloure al protocol els Punt Lila de les festes majors, i una diagnosi que ha permès adaptar les propostes a la realitat del municipi. Des de l'Ajuntament també afirmen que aquest pacte va en la línia de la declaració de Vacarisses com a municipi feminista al passat desembre.

El manteniment de carrers i el pacte per l'energia sostenible tiren endavant

Un altre dels punts en l'ordre del dia ha estat el manteniment dels carrers i camins. En concret, a la sessió s'ha posat sobre la taula la modificació de crèdits per finançar amb diners provinents de l'exercici anterior aquestes actuacions. En concret, una de les accions pretén protegir el talús del camí de les Fonts de Torreblanca amb l'objectiu de garantir la seguretat de la casa que hi ha construïda a sota i una part del mateix carrer.

Tal com apunten fonts de l'Ajuntament, aquesta reparació correspon al propietari de la parcel·la. La intervenció tindrà un cost de 48.000 euros, 31.000 dels quals els finançarà el romanent de tresoreria. La proposta ha rebut el suport de tots els grups, exceptuant l'abstenció d'UIPV. Segons el regidor de la formació, Salvador Boada, aquesta proposta s'havia de debatre a la Junta de Portaveus, però no es va fer. "Estem d'acord en el fet que les despeses del carrer les ha de pagar l'Ajuntament, però no la resta, que correspondrien als dos veïns afectats", ha determinat Boada.

Així mateix, durant la sessió també s'ha aprovat el pacte per l'energia sostenible i el clima. L'Ajuntament va pactar adherir-se al Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) de la Comissió Europea. El pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles adherits d'aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO₂ mitjançant actuacions d'eficiència energètica, relacionades amb les fonts d'energia renovables.

Finalment, el ple ordinari de juliol també ha aprovat la proposta de festes locals per l'any vinent. Aquestes se celebraran l'1 d'abril, que correspon al dijous de Setmana Santa, i el 28 de maig, coincidint amb la Festa Major Petit i Sant Felip Neri.