La transformació de l'antiga nau fabril de Vapor Ros, tira endavant

La modificació puntual del POUM no ha rebut cap al·legació durant el període d'exposició pública

El Vapor Ros, al carrer del Portal Nou de Terrassa.
El Vapor Ros, al carrer del Portal Nou de Terrassa. | Joaquim Albalate
LaTorre
30 de juliol del 2020
Actualitzat el 07 de juny del 2021 a les 14:01h
La transformació d'usos de l'antiga nau fabril de Vapor Ros, ubicada al barri del Centre, en usos culturals, socials i cívics, continua endavant després de no haver rebut cap al·legació durant el període d'exposició pública oberta des que el ple de gener acceptés l'aprovació inicial del projecte. 

A partir d'ara, correspon a la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Arc Metropolità de Barcelona resoldre l'aprovació definitiva. Pel que fa a la seva propietat, la Generalitat ha tramitat l'acceptació de l'herència, per la qual cosa el conjunt fabril ja és de titularitat pública. Així doncs, l'espai quedarà protegit d'iniciatives especulatives per garantir el seu interès públic i social.  Un interès promogut des del 2018 per la Plataforma en Defensa del Vapor Ros que buscava conservar aquest patrimoni històric, social i cultural. 

Segons l'equip de govern, ara l'objectiu és preservar la qualitat ambiental i arquitectònica, com també les activitats consolidades que hi ha en aquesta nau i les seves edificacions auxiliars, situades al número 15 del carrer del Racó. La intenció és revitalitzar tot aquest espai que comprèn una superfície de 6.371,69 metres quadrats. 

Amb la modificació puntual del POUM, la nau principal i les naus industrials del Vapor Ros, les edificacions del carrer del Portal Nou, 11 i 15, les plantes pis de la Casa Mariano Ros i l'edificació del carrer de l'Església, quedaran definits com a equipaments administratius, educatius, serveis socials i cívics, entre d'altres.  Les activitats que s'hi estan duent a terme actualment podran continuar i es permetrà com a usos auxiliars admesos d'ús comercial i de serveis.

Història de l’antic Vapor Ros

El Vapor Ros és una antiga nau industrial, restaurada per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907, que està inclosa dins del Catàleg Municipal de Béns Protegits. Aquest conjunt fabril, format per una gran nau i unes construccions auxiliars, està ubicat a la part sud de l’interior de l’illa delimitada pels carrers de la Font Vella, del Puig Novell, del Racó, de l’Església i la plaça Vella. Aquest àmbit no ha sofert en aquest temps cap mena de transformació urbanística, amb el consegüent deteriorament dels diferents immobles i amb el 80% del seu sostre sense activitat.

D’altra banda, la Casa Mariano Ros és una finca catalogada dins el Pla Especial de Patrimoni Històric Artístic Ambiental de Terrassa, dissenyada per l’arquitecte Miquel Curet l’any 1874, de planta baixa i dos pisos, que el juny de 1974 el seu propietari va llegar a la Fundació Sant Llàtzer de Terrassa. La finca, doncs, va ser residència del propietari de l’antiga fàbrica i també, durant uns anys -fins a l’abril de 2010-, va acollir el Casal de Gent Gran Anna Murià.