La Cecot aposta pel teletreball i reclama la seva regulació

El president de la Cecot considera que treballar des de casa pot ser un "molt bon instrument laboral i social"

NacióSantCugat
30 de juliol del 2020
La Cecot espera que l'acord final tingui una base prou sòlida com per a executar mesures adaptables a la realitat i necessitats socials
La Cecot espera que l'acord final tingui una base prou sòlida com per a executar mesures adaptables a la realitat i necessitats socials | Pxfuel
La Cecot aposta pel teletreball i reclama elaborar una anàlisi en profunditat per la seva regulació. Des de l'àrea d'assessorament laboral i el Club Cecot de Recursos Humans, s'ha dut a terme un document que contempla reflexions i propostes pensades per contribuir al debat generat actualment sobre la necessitat de regular el teletreball i aconseguir fer-lo una realitat. 

L'entitat considera que prestar serveis laborals des de casa té una afectació directa tant a les empreses, persones treballadores i a la societat. Tots tres actors poden veure-hi tant avantatges com inconvenients, i per aquest motiu demanen posar-ho a estudi. El president de la Cecot manifesta que "el teletreball pot ser un molt bon instrument laboral i social, hem d’aconseguir fer-lo viable. Sense una bona anàlisi previ correm el risc de matar-lo abans de néixer".

Per exemple, apunten que el teletreball per a les empreses pot suposar la facilitat d'expansió geogràfica i la captació del talent, la reducció de l'absentisme laboral, les despeses de desplaçament o l'organització orientada al treball per objectius. Per contra, senyalen que es trobarà amb els inconvenients d'una menor identificació del treballador amb l'empresa, la difusió de lideratges o el control de la informació confidencial. 

En el cas de les persones treballadores podrien trobar avantatges en una major autonomia i flexibilitat, major conciliació amb la vida familiar, menys temps de desplaçaments o més oportunitats laborals. I com inconvenients, un possible aïllament de la persona respecte dels companys, el sedentarisme o un possible augment de conflictes en el nucli de convivència; problemes de conciliació laboral que ha crescut durant el confinament. 

Per últim, analitzant el teletreball des del punt de vista social, suposaria menys desplaçaments i menys contaminació, menys accidents "in itinere" o la inserció de determinades persones al mercat de treball. Per contra, pot suposar una disminució del control sobre les condicions en el treball o la promoció de relacions interpersonals.

Davant de tots aquests motius, la Cecot espera que l'acord final tingui una base prou sòlida com per a executar mesures adaptables a la realitat i necessitats socials. Una instauració del teletreball que remarquen sempre s'ha de donar per acord entre les parts. L'entitat també considera necessària la introducció de sistemes d'avaluació del rendiment, com a control de l'activitat laboral, la introducció de sistemes retributius per execució d'obra o servei determinat i la distribució de la jornada de treball específic pel règim de prestació de serveis en el teletreball.