Terrassa aprova el Pla de Xoc contra els efectes de la Covid-19 amb l'abstenció de l'oposició

PSC, Ciutadans i Junts per Terrassa han manifestat la seva crítica però s'han mostrat constructius i optimistes de cara a acords propers tot valorant "la bona intenció" del govern municipal

El ple extraordinari s'ha celebrat de forma telemàtica.
El ple extraordinari s'ha celebrat de forma telemàtica. | ND
23 de juliol del 2020
Actualitzat a les 19:26h
L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat aquest dijous en un ple extraordinari el Pla de Xoc per lluitar contra els efectes del coronavirus. Es tracta d'un paquet de prop de 300 mesures en els àmbits social, econòmic i mediambiental que es duran a terme de manera "immediata" d'ara i fins a final del 2020. Els tres partits de l'oposició s'han abstingut al·legant manca de participació però s'han mostrat optimistes i participatius en el procés de reconstrucció de la ciutat.

En el marc d'aquest pla, l'Ajuntament injectarà un total de 17 milions d'euros, nou dels quals ja estan pressupostats. En aquest sentit, espera que les administracions permetin utilitzar els 6,5 milions de superàvit que ha presentat el Consistori en aquest exercici. Núria Marín, segona tinent d'alcalde, ha assegurat que es tracta d'un "full de ruta amb la mà estesa i amb les persones vulnerables en el focus".

Isaac Albert, primer tinent d'alcalde, ha assegurat que "toca parlar-ne tot i que el govern podria no fer-ho" tractant-se d'una majoria absoluta i ha definit el document com a "mesures que tenen com a objectiu "dinamitzar i reactivar la ciutat". Així, tot i que els partits de l'oposició, PSC, Ciutadans i Junts per Terrassa han presentat un total de vuit esmenes amb noves propostes o la modificació d'algunes d'existents i després s'han acabat abstenint, durant la sessió ha regnat la voluntat d'entesa i els regidors s'han mostrat participatius i constructius. Als torns de paraula, els grups municipals han manifestat matisos i s'han mostrat més crítics amb el document.


Miquel Sàmper, de Junts per Terrassa, s'ha queixat del fet que el govern municipal els fes arribar el document dimecres passat tractant-se d'unn Pla "massa llarg i que inclou actuacions que ja estaven al pressuport. En el mateix sentit, ha lamentat que no es tractés d'un paquet "més breu i més intel·ligible" i ha explicat que s'abstenien per fer pal·lesa "una crítica amb la mà estesa".

Javier González, de Ciutadans, també s'ha queixat del "poc temps" que han tingut els grups per treballar el document, pel que no han pogut "fixar-se en tots els punts". A més, ha assegurat que aquest compta amb "poques dades de diagnosi" en àmbits com l'educació, la sanitat i l'economia". Tot i això, ha agraït la tasca als tècnics i funcionaris de l'Ajuntament. D'altra banda, ha justificat l'abstenció explicant que és una manera de "donar suport" a un  paquet "poc participatiu" i ha expressat la seva voluntat d'entesa en pactes futurs.

Alfredo Vega, del PSC de Terrassa ha apuntat a la "falta de xifres" i ha assegurat que aquest Pla "no crea un horitzó de futur". A més, ha assegurat que hi "troba a faltar mesures en l'àmbit industrial i el comerç", pel que es tracta d'un document "desequilibrat". D'altra banda, s'ha referit a una "diagnosi molt genèrica" i ha demanat una comissió de seguiment participativa amb referència a les mesures pels pròxims mesos.


Abans de donar per acabada la sessió, l'alcalde, Jordi Ballart, ha agraït "l'esforç" a tots els grups municipals, tenint en compte que "no ha estat fàcil". Tot i això, s'ha mostrat satisfet pels "consensos" als que s'ha arribat i ha recordat que en aquest Ple "tocava posar interessos dels veïns per sobre dels de cada formació". D'altra banda, ha explicat que el Pla de Xoc té "cert marge d'incertesa i flexibilitat" que fan que sigui un document "viu" que pretén posar les bases de la Terrassa del futur.

Mesures destacades

El pla es divideix en sis plans d'actuació: infants i joves, persones vulnerables, teixit empresarial i comerç, espai públic i ambient emocional i social, desenvolupament organitzatiu i mesures fiscals.

El full de ruta inclou actuacions per atendre famílies i persones en situació de vulnerabilitat així com més atenció social o projectes. En la mateixa direcció, hi figuren una sèrie d’actuacions destinades al col·lectiu d’infants i joves, centrats a garantir la seva educació o amb mesures per a la transformació digital i habilitat noves propostes per al foment de l’ocupabilitat juvenil. D'altra banda, a través d'actuacions a l'espai públic, es vol promoure la recuperació de carrers i places, intensificar les tasques de neteja i desinfecció, així com afavorir els espais per a vianants i la mobilitat sostenible.
 
Pel que fa a l'àmbit econòmic, el Pla contempla accions de dinamització, promoció cultural i reforç de plans d'ocupació. Aquestes propostes, apunten des de l'Ajuntament, han de servir per donar resposta a pal·liar els efectes de la pandèmia en el teixit econòmic local. En l'àmbit de la fiscalitat, el paquet pretén afavorir la liquiditat a les empreses, comerços i famílies amb mesures com la bonificació de fins al 50% o superior en algunes activitats com la taxa de residus, la legalització d'activitats. Aquests últims aspectes tenen un pressupost de tres milions d'euros.