Terrassa viu un Sant Jordi d'estiu marcat per l'excessiva normalitat

Els llibreters i floristes de la ciutat celebren un increment de vendes, però afirmen que no es pot comparar amb una diada normal

Sant Jordi d'estiu a Terrassa.
Sant Jordi d'estiu a Terrassa. | Marta Vidal
Marta Vidal
23 de juliol del 2020
Ni parades ni aglomeracions. Terrassa ha viscut un Sant Jordi d'estiu marcat per una normalitat gens pròpia d'una diada com aquesta. La Plaça Vella i la rambla d'Ègara, els que sempre havien estat els centres neuràlgics de la jornada, avui estaven buits. Lluny queda la imatge d'una plaça atapeïda de parades de llibres i roses, i de gent intentant avançar entre la multitud a la recerca del llibre més venut.

Fa tan sols uns dies, l'Ajuntament de Terrassa anul·lava la petita trobada que es volia fer al Parc de Sant Jordi, on diferents botigues de llibres tenien pensat anar i posar una parada. Però, l'únic que estava permès avui era posar un estand fora de les llibreries i floristeries. De fet, si no fos per això, ningú diria que avui s'ha celebrat el Sant Jordi. En aquest sentit, alguns vianants afirmen que pensaven que la festivitat havia quedat cancel·lada i que, al sortir al carrer aquest matí, han vist que finalment sí que es tirava endavant.

 

Entre els llibreters, el sentiment és compartit. "No esperàvem res, però estem contents", afirma Eduard Fernández, de La Casa del Llibre. Com moltes altres llibreries de la ciutat, avui tenien un estand fora la botiga, i assegura que ha estat un punt d'atenció per les persones que passejaven pel centre. La confusió i la incertesa dels últims dies ha portat a la majoria de llibreries a viure aquest dia amb total expectació. "No sabíem què passaria", explica Fernández, i és que davant les circumstàncies, un dels principals problemes ha estat la quantitat d'estoc, atès que no sabien quant en necessitarien per poder fer front a la jornada.

L'Ajuntament de Terrassa ha permès a les botigues instal·lar una parada fora. Foto: Marta Vidal
 

En general, la jornada s'ha viscut com una mescla d'emocions. "Serà millor que ahir", apunten des de la llibreria Cinta. Però, de la mateixa manera que la majoria, s'afegeixen a la idea que això "no és Sant Jordi". Expliquen que les vendes han anat en augment però que se'ls hi fa impossible comparar-ho amb una diada d'abril normal. "La gent venia de passada, a buscar alguna cosa i de cop han vist que teníem una tauleta muntada fora", relata la Magda, de la llibreria Atenea. "Salva una mica el dia", afegeix, perquè després de tot el viscut una petita empenta "ha anat bé, malgrat que no ha estat per tirar coets", conclou.

Des de la floristeria Gras són més optimistes. "Un Sant Jordi d'estiu segurament no el viurem mai més, per això hi volíem participar", explica la Carme de las Heras. Tot i això, apunta que els hi ha anat bé perquè tenen "la sort de tenir clients molt fidels". A la floristeria La Selva, en canvi, quan preguntem com ha anat la jornada, al Carles, el propietari, se li escapa un riure que parla per si sol. "La jornada ha sigut tranquil·la, però això no és Sant Jordi", apunta. I a més, afegeix que esperava haver venut una mica més però que, al cap i a la fi, estan contents d'haver pogut servir a aquells que volien una rosa.

De fet, un dels principals motius d'aquesta barreja de sensacions és quelcom que tant floristes com llibreters han apuntat: la publicitat. Reivindiquen que si s'hagués fet una mica més de propaganda, la gent s'hauria animat més. "Ha passat molt desapercebut, la majoria de clients que han vingut avui no sabien que tindríem roses amb motiu de la diada", explica la Carme de la floristeria Gras. "Molts pensaven que com que la jornada havia quedat cancel·lada al Passeig de Gràcia de Barcelona, tampoc se celebraria enlloc", explica el Carles de La Selva. I així ho relaten algunes de les persones que passejant pel centre de la ciutat aquesta tarda, s'han trobat amb alguna paradeta i han recordat que avui era un dia especial.
 

Molts vianants no sabien que finalment avui es celebrava la jornada. Foto: Marta Vidal


Pel que fa a la decisió de l'Ajuntament de no habilitar el parc de Sant Jordi, els comerciants afirmen que ha estat bona. "Si haguéssim anat al Parc de Sant Jordi i després s'hagués produït un brot a Terrassa, ens culparien als llibreters i floristeries per voler celebrar aquest dia", apunta Fernández de La Casa del Llibre. Des de l'Atenea, afirmen que "no hi havia més remei" i que era allò més "lògic".

Sense propaganda, amb excessiva normalitat i plens d'incertesa. Llibreries i floristeries han celebrat una jornada que res té a veure amb un Sant Jordi a l'abril. Els vianants caminaven sense carregar gaires llibres ni roses, i sorpresos perquè no esperaven trobar-se cap motiu que el recordés que avui tenia lloc el Sant Jordi d'estiu. Malgrat que la Plaça Vella i la rambla d'Ègara no eren plenes de cultura i flors, el dia d'avui quedarà marcat en el calendari, perquè no tots els anys se celebra una diada així dues vegades.