Terrassa injectarà 17 milions en un Pla de Xoc contra els efectes del coronavirus

La proposta s'aprovarà aquest dijous 23 de juliol en un ple extraordinari

Gent amb mascareta al centre de Terrassa
Gent amb mascareta al centre de Terrassa | Adrià Costa
LaTorre
22 de juliol del 2020
Actualitzat el 23 de juliol a les 19:35h
L'Ajuntament de Terrassa impulsarà un Pla de Xoc amb mesures socioeconòmiques per donar una resposta "immediata als impactes de la crisi de la pandèmia a la ciutat. Totes les accions, que es duran a terme durant el 2020, pretenen mantenir el sistema productiu i comercial de la ciutat, guanyar llocs de treball i fer avançar la ciutat, apunten fonts consistorials. La proposta s'aprovarà aquest dijous 23 de juliol en un ple extraordinari.

El Pla suposarà una injecció de 17 milions d'euros, nou dels quals ja estan pressupostats. Per a completar la partida, el govern municipal espera comptar amb 6,5 milions de superàvits bloquejats per l'Estat, així com fons de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i fins i tot, de la Unió Europea.

L'alcalde de Terrassa considera que el Pla de Xoc ha de ser "una proposta de totes i tots amb un objectiu compartit". En aquest sentit, el batlle valora que totes les mesures que comprèn el Pla "estan pensades sempre en favor de la ciutadania, en les persones i en els col·lectius més febles; en els sectors econòmics clau com el comerç, la restauració o la
indústria, en l'educació, en la cultura, en l'esport o en la mobilitat. A més, assegura que es tracta d'un "pla de futur que vol posar les bases per a la nova etapa que enceta ara la ciutat".

Per al primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, es tracta d'un paquet de mesures "econòmic i social ambiciós". A més assenyala "la responsabilitat d'aportar solucions a la ciutat per sumar pel seu futur". La segona tinent d'alcalde, Núria Marín, apunta que estem davant de "no només una resposta a la crisi del coronavirus, sinó una aposta de futur" i afegeix: "Estem dissenyant instruments i projectes que ens permetran reduir l’impacte social i econòmic i avançar cap a un nou model de ciutat, que és l’objectiu de fons que ens hem fixat, a través del diàleg, la participació i el consens.

Mesures destacades

El Pla de Xoc inclou actuacions per atendre famílies i persones en situació de vulnerabilitat com més atenció social o projectes. En la mateixa direcció, hi figuren una sèrie d’actuacions destinades al col·lectiu d’infants i joves, centrats a garantir la seva educació o amb mesures per a la transformació digital i habilitat noves propostes per
al foment de l’ocupabilitat juvenil.

D'altra banda, a través d'actuacions a l'espai públic, es vol promoure la recuperació de carrers i places, intensificar les tasques de neteja i desinfecció, així com afavorir els espais per a vianants i la mobilitat sostenible.

Pel que fa a l'àmbit econòmic, el Pla contempla accions de dinamització, promoció cultural i reforç de plans d'ocupació. Aquestes propostes, apunten des de l'Ajuntament, han de servir per donar resposta a pal·liar els efectes de la pandèmia en el teixit econòmic local. En l'àmbit de la fiscalitat, el paquet pretén afavorir la liquiditat a les empreses, comerços i famílies amb mesures com la bonificació de fins al 50% o superior en algunes activitats com la taxa de residus, la legalització d'activitats. Aquests últims aspectes tenen un pressupost de tres milions d'euros.