L'Ajuntament de Terrassa estrena un nou portal de transparència

Aquest nou web substitueix l'anterior i estarà federat amb del govern de l'Estat, que busca promoure l'obertura de la informació pública i el desenvolupament de serveis avançats basats en dades obertes

LaTorre
22 de juliol del 2020
L'Ajuntament de Terrassa posa en marxa un nou portal de transparència. Aquest nou web substitueix l'anterior i, a partir d'ara, estarà federat amb el portal del govern de l'estat espanyol, que busca promoure l'obertura de la informació pública i el desenvolupament de serveis avançats basats en dades obertes. D’aquesta manera, les dades del portal municipal formaran part també d’un catàleg unificat a nivell estatal, des del qual es podran cercar i enllaçar els datasets (conjunts de dades) locals.

Segons expliquen des de l'Ajuntament, l'objectiu del portal Open Data Terrassa és posar a disposició de la ciutadania, les empreses i les administracions 136 conjunts de dades i 58 mapes en formats oberts, per tal de facilitar la seva consulta i reutilització. L’any 2019 va rebre 18.658 visites i les seves dades són reutilitzades per aplicacions com ara On anar o iwanta.pet.

Els datasets més descarregats són el cens d’activitats i el directori d’entitats. Dins del catàleg es poden trobar dades sobre temes molt diversos: població, cadastre vehicles, resultats electorals, cultura, recollida de residus, animals en adopció, etc.

Referint-se a això, la regidora de Transparència, Ona Martínez, ha explicat que el canvi de plataforma s’inscriu en la línia de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte. "L'ús de les dades obertes té un alt valor social per a la ciutat i el volem impulsar", comenta Martínez. Per això, des de l'Ajuntament treballen "amb l'horitzó de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte, incrementant les dades accessibles i reutilitzables, però també fomentant el treball conjunt, tant internament dins l’Ajuntament com externament". La regidora remarca que cal "buscar sinèrgies amb d’altres agents de la ciutat i institucions".

El nou portal de l'Ajuntament utilitza programari lliure, concretament la plataforma CKAN. Aquesta tecnologia, impulsada per la Open Knowledge Foundation, és la més utilitzada pels portals de dades obertes tant a nivell nacional com internacional, tal com expliquen fonts municipals. Entre altres, utilitzen CKAN pels seus portals de dades obertes l’Ajuntament de Barcelona i els governs de l'estat espanyol, Regne Unit i Austràlia.