Tecnologia

L'Ajuntament de Terrassa estrena un nou portal de transparència

Aquest nou web substitueix l'anterior i estarà federat amb del govern de l'Estat, que busca promoure l'obertura de la informació pública i el desenvolupament de serveis avançats basats en dades obertes

per LaTorre, Terrassa | 22 de juliol de 2020 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Terrassa posa en marxa un nou portal de transparència. Aquest nou web substitueix l'anterior i, a partir d'ara, estarà federat amb el portal del govern de l'estat espanyol, que busca promoure l'obertura de la informació pública i el desenvolupament de serveis avançats basats en dades obertes. D’aquesta manera, les dades del portal municipal formaran part també d’un catàleg unificat a nivell estatal, des del qual es podran cercar i enllaçar els datasets (conjunts de dades) locals.

Segons expliquen des de l'Ajuntament, l'objectiu del portal Open Data Terrassa és posar a disposició de la ciutadania, les empreses i les administracions 136 conjunts de dades i 58 mapes en formats oberts, per tal de facilitar la seva consulta i reutilització. L’any 2019 va rebre 18.658 visites i les seves dades són reutilitzades per aplicacions com ara On anar o iwanta.pet.

Els datasets més descarregats són el cens d’activitats i el directori d’entitats. Dins del catàleg es poden trobar dades sobre temes molt diversos: població, cadastre vehicles, resultats electorals, cultura, recollida de residus, animals en adopció, etc.Referint-se a això, la regidora de Transparència, Ona Martínez, ha explicat que el canvi de plataforma s’inscriu en la línia de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte. "L'ús de les dades obertes té un alt valor social per a la ciutat i el volem impulsar", comenta Martínez. Per això, des de l'Ajuntament treballen "amb l'horitzó de fer créixer el portal Open Data i el seu impacte, incrementant les dades accessibles i reutilitzables, però també fomentant el treball conjunt, tant internament dins l’Ajuntament com externament". La regidora remarca que cal "buscar sinèrgies amb d’altres agents de la ciutat i institucions".

El nou portal de l'Ajuntament utilitza programari lliure, concretament la plataforma CKAN. Aquesta tecnologia, impulsada per la Open Knowledge Foundation, és la més utilitzada pels portals de dades obertes tant a nivell nacional com internacional, tal com expliquen fonts municipals. Entre altres, utilitzen CKAN pels seus portals de dades obertes l’Ajuntament de Barcelona i els governs de l'estat espanyol, Regne Unit i Austràlia.

 

Participació