Canvi radical al Vapor Cortès: s'hi construiran 803 habitatges i equipaments cívics i comercials

L'espai compta amb 70.000 metres quadrats distribuïts en 19 naus industrials i vuit patis, estructura dels quals es vol mantenir en una major part

Es mantindran algunes de les estructures que actualment formen el complex.
Es mantindran algunes de les estructures que actualment formen el complex. | Ajuntament de Terrassa
LaTorre
23 de juliol del 2020
Actualitzat el 19 de març del 2021 a les 17:23h
L'Ajuntament de Terrassa transformarà el Vapor Cortès, situat al barri de Ca n'Aurell. Es tracta d'un complex de més de 70.209 metres quadrats construit a principis del segle XX i que va convertir-se en un dels motors industrials de la ciutat fins als anys 90 i que ara es vol convertir en un  espai de relació, lleure i activitat que contribueixi a millorar la cohesió social, segons apunten des del Consistori.

El projecte contempla la construcció de 803 habitatges, aixó com l'adaptació de l'espai per a impulsar activitats comercials i terciàries, equipaments comunitaris i la creació d'un "eix civic" al carrer de Frederic Soler, un vial amb prioritat pels vianants que creuarà l'estructura i comptarà amb espais comercials i oficines-

Es tracta d'un complex format de 19 naus industrials i vuit patis, estructura dels quals seria respectada per mantenir l'identitat de l'espai. A partir d' alguns daquests espais ja construïts i d'altres de nous, es preveu que el 51,7% del sòl es destini a espai públic i el 48,3%, a sòl privat. Es calcula que un 70% del sostre del sector es destini a habitatge i un 29,7% a activitats. També es contempla la construcció de 160 habitatges de protecció pública. 

Distribució de les activitats (lila), habitatges (rosa) i equipaments (taronja) Foto: Ajuntament de Terrassa

 
Terminis i execució del projecte
 
 
El Pla de Millora no estableix cap pla d’etapes i sí dos polígons d’actuació. Les previsions inicials apunten al fet que primer es desenvoluparà a la zona que comprenen els carrers Pi i Margall, Bruc, Frederic Soler, Pare Llaurador, Josep Trueta, prolongació de Vázquez de Mella i passeig del Vint-i-dos de Juliol i, a continuació, el polígon situat entre els carrers Frederic Soler, prolongació de Vázquez de Mella i plaça de Miquel Utgés.
 
 
Es calcula que les obres d’urbanització, d’iniciativa privada, es puguin iniciar en un termini de dos anys, com a màxim, des de la seva aprovació definitiva i puguin finalitzar abans de 2024. Pel que fa a l’edificació, es preveu que es pugui finalitzar en un termini inferior a vuit anys, des de la recepció de les obres d’urbanització. En relació amb l’habitatge protegit, s’hauran d’iniciar en dos anys, com a màxim, des de la recepció de la urbanització i caldrà finalitzar-lo en tres anys, apunten des de l'Ajuntament.