«Terrassa arrossega motxilles que pesen molt; la seva reconstrucció durarà un any i mig o dos»

Entrevista publicada el 16 de juliol de 2020 | Parlem amb Isaac Albert, primer tinent d'alcalde de l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Terrassa, qui explica les claus de la reconstrucció de la ciutat

Isaac Albert al seu despatx de l'Ajuntament de Terrassa.
Isaac Albert al seu despatx de l'Ajuntament de Terrassa. | Adrià Costa
15 d'agost del 2020
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada. Isaac Albert (Terrassa, 1969), és primer tinent d'alcalde de l'àrea de Promoció Econòmica i projecció de ciutat de l'Ajuntament de Terrassa. Cap de llista d'Esquerra Republicana a les últimes municipals, el seu partit forma part del govern de coalició amb Tot per Terrassa. Ara, LaTorre ha parlat amb ell per conèixer de primera mà les claus de la reconstrucció d'una ciutat que "arrossega moltes motxilles".

Albert es troba convençut que Terrassa "se'n sortirà", estén el braç a l'oposició per tirar endavant "mesures estructurals que tinguin recorregut", xifra en gairebé 18 milions l'afectació pressupostària a causa de la pandèmia i demana a les administracions poder gestionar més recursos, ja que es troben "a la primera trinxera".

- Les últimes dades indiquen que 18.280 treballadors han sofert un ERTO a Terrassa i més del 15% es troben a l'atur. Això era previsible en una ciutat amb un teixit empresarial tan fort?

- Partint de la base que les xifres d'abans de la pandèmia eren esperançadores, no ens podíem esperar aquest cop tan dur. Les dades començaven a baixar, l'atur es reduïa mes rere mes i any a any però ara ens trobem que un de cada tres terrassencs es troba sense feina o en situació d'ERTO, pel que no és una situació fàcil.

- Tenen alguna proposta concreta per a aquestes persones i empreses?

- Nosaltres tenim una capacitat limitada, però estem concentrats en acompanyar les empreses, a gestionar els ERTO, fem d'intermediari amb el SEPE, i sobretot, a reduir la fiscalitat a través de l'exempció de la taxa de terrasses, de residus, o la bonificació de l'IBI. Ens pertoca gestionar el dia a dia i incidir en les qüestions en les quals tenim competències, molestant el menys possible a les empreses i ficant-los les coses fàcils.

"Terrassa arrossega motxilles que pesen molt, però ens en sortirem"

- Terrassa s'ha trobat amb una situació més crítica que altres poblacions? Per què?

- Terrassa arrossega motxilles que pesen molt, però ens en sortirem. La ciutat té unes característiques històriques molt concretes que fan que tinguem problemes estructurals en l'àmbit econòmic, sociològic, de territori, de mobilitat o escolar, però així i tot generem més recursos dels que podem disposar.

- De quina manera hauran de modificar els pressupostos?

- Els pressupostos queden modificats totalment a causa d'una davallada immensa. El pressupost que vam aprovar a finals del 2019 no té res a veure amb el que estem gestionant actualment, però confiem que la reactivació de l'activitat econòmica i alguns diners que arribin d'altres administracions ajudin a sanar una part. Cada àrea ha de prioritzar els projectes més urgents.

- Quines àrees es prioritzaran?

- Les àrees de Promoció econòmica, Projecció de la ciutat i l'Àrea social han de pivotar la reconstrucció de la ciutat. Per això, el pressupost es reconduirà a través de partides internes per enfocar-lo cap a aquests àmbits.
 

Isaac Albert és primer tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i projecció de la ciutat. Foto: Adrià Costa


- Suposem que aquest episodi trunca o endarrereix alguns projectes. De quins estem parlant?

- No treballem amb la idea d'aturar cap projecte; confiem que només s'hagin d'enrederir. Així doncs, poden patir algun retard en l'execució, però no deixen de formar part del pressupost. Parlo d'alguns projectes emmarcats dins la Revolució Verda, les obres al portal de Sant Roc, la construcció i remodelació d'equipaments cívics, de reformes en centres educatius, com és el cas del Sala i Badrinas, o l'adequació d'algun carrer. També les reformes de l'àrea olímpica pel mundial d'Hoquei del 2022. Possiblement no compliran amb les previsions previstes i s'hauran d'executar mesos més tard, però les tenim presents.

"No treballem amb la idea d'aturar cap projecte; confiem que només s'hagin d'enrederir"

- Molts veïns s'han queixat de la brutícia a la via pública. Prioritzaran la neteja dels carrers?

- Fins que va arribar la pandèmia, estàvem treballant molt durament en aquest aspecte. Eco-Equip va perdre efectius, i per tant, el gran ritme que duien, ja que vam confinar una part de la plantilla. És evident que la ciutat ha fet passes enrere en aquest aspecte, però aquesta és una de les prioritats per a curt termini, i ja s'estan notant canvis positius.

- Quines seran les àrees que patiran més retallades?

- Inevitablement, es veuran més afectades àrees que no deixen de ser importants però que no tenen un impacte tan directe en la vida de les persones. Alguns exemples són l'àrea de gestió interna de l'Ajuntament, l'àrea de Territori. Tot i això, volem tenir una visió àmplia en la reconstrucció, sent conscient que tots els sectors generen activitat econòmica: cultura, educació, esports...

- Quins trets diferencials pot aportar el pacte entre Tot per Terrassa i Esquerra Republicana en aquesta reconstrucció?

- Estem demostrant que no només existeix una manera de governar la ciutat. Aquest canvi era necessari per higiene democràtica, i ho estem demostrant amb nous pactes, noves prioritats nous escenaris i idees noves. Arrosseguem decisions passades equivocades, fruit d'un cansament evident del govern anterior. Del 2011 al 2015 van haver de gestionar una crisi dura, i del 2015 al 2019 van governar amb minoria. Terrassa portava vuit anys al ralentí, i nosaltres hem arribat amb moltes ganes. La pandèmia és un gerro d'aigua freda del que ens en sortirem amb l'ajuda dels altres partits.

"Terrassa portava vuit anys al ralentí, i nosaltres hem arribat amb moltes ganes"

- La pandèmia suposa l'escenari "perfecte" per demostrar aquest canvi del qual parla?

- El context actual el veiem com una gran oportunitat per demostrar la transversalitat del nostre acord. Som dos partits diferents que coincidim en la diagnosi, i crec que ens compenetrem molt bé, perquè Tot per Terrassa té una gran capacitat de penetrar i proximitat en la ciutadania i nosaltres tenim més projecte, una visió més estratègica. La suma dels dos projectes és interessant per revertir la situació actual i entomar el repte.
 

Isaac Albert responent a una pregunta durant l'entrevista amb LaTorre. Foto: Adrià Costa


- La pandèmia, doncs, ha reforçat el govern municipal?

- Honestament, crec que s'ha fet una gestió molt bona. Vam respondre de pressa, amb agilitat i a peu de carrer. La sortida està sent més dura, però sempre treballem sobre les nostres possibilitats, pel que estic content amb la resposta, tant política com tècnica. Com a govern, això ens ha reforçat com a equip; quan es treballa sota pressió, la resposta és unànime i s'estrenyen els vincles.

- Què ha estat el més dur dels últims mesos?

- Hi ha hagut diverses qüestions molt complicades. Per una banda, l'arribada i distribució de material de protecció va suposar una situació molt difícil, perquè existia una gran demanda i molt poca oferta. Un altre episodi que també ens va portar maldecaps van ser les residències, perquè que la situació es trobava totalment fora de control i estava morint gent sense que poguéssim fer-hi res, va causar molta impotència. Per últim, també va ser dur, perquè ho fèiem amb total incertesa, cancel·lar cites indispensables per la ciutat i amb molta feina a darrere, com la Fira Modernista, el Festival de Jazz o la Festa Major.

"Hem deixat d'ingressar 12,7 milions d'euros i hem gastat uns cinc milions, pel que el pressupost desquadra en gairebé 18 milions d'euros"

- Actualment, quin és el cost de la crisi de la Covid-19 per l'Ajuntament de Terrassa i quant s'ha deixat d'ingressar?

- Actualment, amb mesures com l'anul·lació d'impostos i de taxes hem deixat d'ingressar 12,7 milions d'euros. D'altra banda, hem gastat uns cinc milions, pel que el pressupost desquadra en gairebé 18 milions d'euros. Al cap i a la fi, hem gastat més i hem recaptat menys, pel que esperem revertir la situació.

- Quins reptes plantegen aquests números?

- Som l'única administració que no pot crear dèficit. A diferència dels governs autonòmics i central, el nostre pressupost no pot crear dèficit. De fet, l'Estat quadra els seus pressupostos gràcies al superàvit del món local, i aquest és l'autèntic drama: l'Ajuntament, que és el que coneix els problemes dels seus veïns i que té més capacitat de resposta, és el que aguanta les finances d'altres administracions, i això ho fa molt difícil.

- De quina manera afectaria un segon rebrot, a l'Ajuntament i a la ciutat?

- Indubtablement estaríem més preparats; el dia a dia seria inevitablement dur, perquè un confinament o una massificació dels hospitals portaria situacions difícils, però ara sabem on hi ha material i en tenim, tindrem focalitzades les necessitats i confiem que la gestió d'un segon episodi de pandèmia serà diferent.
 

Isaac Albert demana unitat per reconstruir Terrassa després de la pandèmia. Foto: Adrià Costa


- Quina ha estat la relació amb els partits de l'oposició en els últims mesos?

- Som conscients que les relacions polítiques no passen pel millor moment, i entomem el mea culpa com a govern. Tot i això, celebrem que l'oposició adquirís responsabilitats durant els moments més greus i oferissin la seva col·laboració en forma de propostes i acompanyament. En general van tenir una actitud constructiva, i no en tinc cap queixa. Si algun cop van criticar alguna decisió, ho veiem normal tenint en compte que l'oposició ha de fiscalitzar.

- El PSC parlava d'un preu "desorbitat" per a una Festa Major virtual. Quina opinió li mereix aquest qualificatiu?

- No ho comparteixo en cap cas. Estava pensada per revitalitzar la cultura, ja que també en depèn molta gent. En la meva opinió són diners ben utilitzats, i tot i que acceptem el debat, des del govern estem molt convençuts i satisfets amb el resultat d'una Festa Major atípica. La reactivació de la cultura forma part de la reconstrucció de la ciutat i aquesta cita va ser una bona oportunitat per a demostrar-ho.

Veiem el partit socialista com una peça fonamental en la reconstrucció de la ciutat

- Creu que hi ha connexió entre la ciutadania i la política de Terrassa?

- No, en absolut. És un dels problemes que té Terrassa: els veïns no saben cap on va la ciutat, i així la ciutat no va enlloc. La política, en general, està allunyada de la ciutadania, pel que hem de lluitar contra aquesta situació demostrant que té una utilitat per dibuixar projectes i involucrar a la gent. La política té un valor i ho estem perdent.
 

Isaac Albert va ser el cap de llista d'Esquerra Republicana a les municipals del 26M. Foto: Adrià Costa

 
- Haurien preferit tenir més competències i poder dissenyar un pla acurat a les necessitats de la tercera ciutat més gran de Catalunya?

- La pandèmia ha sigut general, però demana solucions ajustades a les necessitats de cada ciutat. Terrassa té unes característiques úniques que coneixem molt bé: és una ciutat que ha crescut molt i encara pot créixer més, amb unes dades econòmiques preocupants marcades per un percentatge d'atur històricament més elevat que ciutats semblants. Tot i això hem trobat a faltar més recursos que competències: si no tenim ajudes, des del món local no podem donar resposta als ciutadans, que són els qui ens la demanen, moltes vegades en persona.

- Han notat el suport del Govern català? Què li reclamen?

- Tenim pocs recursos per les competències que ens corresponen, però som conscients que ells també es troben amb problemes similars en l'àmbit pressupostari i polític. Demanem tenir-los a prop, i durant la pandèmia els hem tingut al nostre costat més que mai, però ens falta una última empenta molt necessària per emprendre la reconstrucció.

- Quines ajudes esperen d'altres administracions?

- No necessitem grans ajudes, sinó que ens deixin disposar i gestionar el que ja tenim i el que pugui arribar. Si l'Estat ens ho desbloqueja més endavant, aleshores ja no seran tan necessaris com ara. A la Generalitat i la Diputació els agrairíem que agilitzin els recursos i avancin les partides que ens corresponen.

D'altra banda, en el cas que arribin fons europeus, que és molt possible, des del món local reclamem poder gestionar-ne una part, perquè som els que estem a peu de carrer, i malgrat no tenir competències en molts àmbits, la gent ens ve a nosaltres, que som la seva primera referència; ens trobem a la primera trinxera.

"La pandèmia ha fet evidents les nostres febleses com a ciutat, pel que la sortida és conjunta; necessitem una relació forta entre partits"

- Quan s'aprovarà i què suposa, el Pla de Xoc sorgit del Pacte de Ciutat que porten al Ple de juliol?

- Es va arribar a un pacte polític del qual n'ha de sortir un Pla de Xoc amb mesures per posar remei a la situació actual. És cert que ja l'estem aplicant des de fa setmanes perquè algunes mesures eren més urgents. Al Ple de juliol hi portem aquest Pla amb algunes mesures immediates i altres de més estratègiques, que ha de refer els plantejaments de futur d'aquest Ajuntament. Esperem i volem comptar amb el suport de tots els grups. Estem parlant d'una majoria de propostes que volem executar el 2020, algunes de les quals ja s'han dut a terme, com l'anul·lació de la taxa de residus o terrasses.

Les tensions entre PSC i Tot per Terrassa han complicat l'elaboració d'aquest pacte?

- No ajuda, ens alenteix i ens debilita, i la ciutat ho paga. Veiem el partit socialista com una peça fonamental en la reconstrucció de la ciutat, pel que han de ser conseqüents i no mirar-s'ho des de darrere la barrera. Sabem que el seu objectiu és recuperar el govern de la ciutat, però ara els toca estar a l'oposició i aportar solucions constructives, que encara queda molt per les eleccions. Poden sentir-se molestos, però han de ser conscients que no són un actor qualsevol.

- Dins d'aquesta proposta s'hi troba un Pla Estratègic, que representa l'àmbit a més llarg termini. Quines són les seves claus i quin paper ha de jugar en un Ajuntament governat per majoria absoluta?

- La pandèmia ha fet evidents les nostres febleses com a ciutat, pel que la sortida és conjunta; necessitem una relació forta entre partits. Si les decisions no són col·lectives, en un mandat futur corren el risc de ser modificades o ensorrades. La nostra intenció és tirar endavant, més enllà de mesures més immediates, mesures estructurals en l'àmbit social, econòmic i territorial pel demà, que tinguin recorregut, i per això necessitem el màxim consens. A més, per lluitar contra la crisi actual, també tirem endavant un Pla de Xoc.
 

Isaac Albert, a l'exterior de l'Ajuntament de Terrassa abans de l'entrevista amb LaTorre. Foto: Adrià Costa


- Quin serà el termini per aplicar-lo?

- És un nou horitzó per a la ciutat. Vol establir uns fonaments a llarg termini, ja que un nou equip de govern podria gestionar el seu dia a dia com creguin convenient, però treballaria dins d'uns paràmetres acordats entre tots els partits del Ple. Pot servir per a la sortida més immediata de la crisi i fins i tot per la Terrassa del 2030.

"Si els rebrots ho respecten, calculem que podem tardar entre un any i mig i dos anys a recuperar la normalitat econòmica"

- Com s'imagina la reconstrucció de la ciutat? Quan preveuen que l'activitat es recuperi al cent per cent?

- Si els rebrots ho respecten, calculem que podem tardar entre un any i mig i dos anys a recuperar la normalitat econòmica, als nivells del febrer. La idea és gestionar el dia a dia per no deixar ningú enrere. Tenim molta capacitat per acompanyar les empreses afectades, volem mantenir el ritme d'inversió pública, ajudar a sobreviure les entitats i apuntalar uns fonaments sòlids des de la nostra posició.