Incertesa i rebuig entre els llibreters i floristes de Terrassa pel Sant Jordi d'estiu

Lamenten la falta de previsió i adverteixen que si fos per ells, la jornada no se celebraria

Àlvar Masllorens, propietari de la llibreria La Temerària de Terrassa, atenent a un client.
Àlvar Masllorens, propietari de la llibreria La Temerària de Terrassa, atenent a un client. | Marta Vidal
Marta Vidal
17 de juliol del 2020
A l'espera que l'Ajuntament de Terrassa doni directrius clares sobre el Sant Jordi d'estiu del pròxim dijous 23 de juliol, la incertesa guanya terreny entre els llibreters i els floristes de la ciutat. A Barcelona, l'increment de casos de coronavirus han portat la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes a suspendre la celebració d'aquesta diada d'estiu al Passeig de Gràcia de la capital.

Pel que fa a Terrassa, el passat dimecres 15 de juliol, la regidora de cultura de l'Ajuntament, Rosa Boladeras, proposava el Parc de Sant Jordi com a punt neuràlgic d'aquesta celebració. Fins al moment, 11 llibreries de la ciutat participaran en aquesta trobada, però amb aforament limitat i les mesures de prevenció necessàries.

La Temerària és una de les botigues de llibres que té pensat posar una parada al Parc de Sant Jordi. Però el seu propietari, Àlvar Masllorens, afirma que ha estat una decisió difícil. "Ho hem fet una mica obligats per les circumstàncies i per la pressió de les grans cadenes", apunta. Explica que és una oportunitat que no volen perdre, però que no hi creuen gaire en aquesta diada, allò "òptim" era no celebrar-la. Tot i la decisió de traslladar-se al Parc, té clar que pel que fa a les vendes, no els ajudarà a remuntar després de tots aquests mesos de pandèmia. De fet, ja donen per suposada una cosa: "anem a perdre". "Com a dia de Sant Jordi, no crec que funcioni", conclou Masllorens.
 

Eduard Fernández, director de La Casa del Llibre de Terrassa. Foto: Marta Vidal


Igual que La Temerària, hi ha altres llibreters de la ciutat que no ho tenen del tot clar. És el cas d'Eduard Fernández, director de La Casa del Llibre de Terrassa, que afirma no saber encara si formaran part d'aquesta jornada o no. "Una cosa és fer-ho a la Plaça Vella o la Rambla, però al Parc de Sant Jordi, la gent no hi anirà", apunta. "Cada festivitat té el seu dia", i amb això se suma a la idea que no s'hauria de celebrar aquesta jornada. "Ho tenim tot en contra, un dijous al juliol, amb totes les notícies sobre rebrots i plens d'incertesa", afegeix. De moment, l'únic que tenen clar és que posaran una parada davant l'entrada de la llibreria, perquè "si no hi ha alguna cosa més que quatre parades, no hi anirem".

Altres llibreries del centre de la ciutat també es sumen a la proposta de muntar un estand davant la botiga. És el cas de l'Atenea. Allà, Magda Díaz parla amb un sentiment que no és nou. "Nosaltres no anirem al Parc de Sant Jordi, logísticament és impossible", afirma. Així mateix, no creuen que sigui un esdeveniment adequat. "És imprudent", adverteix, i afirma que "tal com estan les coses" no creu que la gent vulgui "sortir i ajuntar-se amb altres persones". Segons ella, és quelcom que té molt a veure amb els editors, les ganes de fer front a la situació els ha portat a un "voler però no poder".
 

Els floristes de la ciutat encaren la celebració amb optimisme però un cert recel. Carles, president del Gremi de Floristes de Terrassa i propietari de La Selva. Foto: Marta Vidal
 

La proposta del Sant Jordi d'estiu no ha convençut a tothom. Des de la llibreria Cinta, Pepa Segarra explica que consideren que l'espai proposat per l'Ajuntament és una bona opció però que "logísticament" se'ls hi fa impossible. És per això que aposten per quedar-se a la botiga i rebre els clients amb totes les mesures de seguretat establertes.

Les roses al sol no fan estiu

Pel que fa a les floristeries, el sentiment és una barreja d'optimisme i recel. "Des de l'Ajuntament encara no ens han comunicat res", afirma la Carme, de la floristeria Gras. Se'ls hi afegeix un inconvenient més: les roses. Explica que aconseguir-les ara al juliol "és complicat" i que davant la incertesa, no saben la quantitat que han de demanar als proveïdors. Se suma a la reivindicació que aquesta jornada és un "error" i, apunta, "el millor que podem fer les llibreries i les floristeries és oferir el nostre servei dins la botiga". 

Des del Gremi de Floristes de Terrassa, la posició que prenen no és gaire diferent. El Carles, propietari de La Selva i president del gremi, explica que si fos per ells, tampoc s'hauria de celebrar. Tot i que l'Ajuntament ha convidat als floristes a muntar parades al parc de Sant Jordi, ells no hi aniran perquè posar les roses al sol a ple juliol "no té cap mena de sentit". A la pregunta de si esperen tenir molta feina, respon que no, però que "al cap i a la fi, és una oportunitat i s'ha de ser optimista".