«La pandèmia ha destapat les vergonyes d'un sistema que no creu amb els drets humans»

El Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana de Terrassa infroma que s'estan vulnerant drets socials a la ciutat i fa propostes per incloure al Pacte de Ciutat

09 de juliol del 2020
Actualitzat a les 17:48h
Joan Tamayo, membre de l'entitat, durant la seva intervenció.
Joan Tamayo, membre de l'entitat, durant la seva intervenció. | Marc Solé
El Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana de Terrassa considera que la pandèmia ha destapat "de forma oberta les vergonyes d'un sistema que no creu amb els drets humans". Així ho ha assegurat aquest dijous un dels seus membres, Joan Tamayo, durant una compareixença amb què l'agrupació volia recordar "reivindicacions urgents" sobre la vulneració de drets a la ciutat.

En un context previ a la signatura definitiva del Pacte de Ciutat, l'entitat ha volgut analitzar la situació social "greu" que creuen que hi ha a Terrassa i han fet propostes perquè formin part de l'acord, al qual, denuncien "no els deixen participar". Tot i això, recalquen que aporten propostes perquè "no volen instal·lar-se en la queixa" i demanen "passos valents" a l'Ajuntament per salvaguardar els drets ciutadans. A més, recorden al consistori que Terrassa va signar l'any 2000 la Carta Europea de Salvaguarda de Drets Humans a la Ciutat.
 
Propostes socials

En aquest context, l'associació s'ha mostrat molt crític amb l'Ajuntament, al que han demanat que "no s'amagui darrere de taules de despatxos". Per això, insten al Consistori a aprovar mesures socials "que ja s'havien demanat temps enrere, sense respostes ni accions efectives, i que els darrers mesos s'han fet més necessàries".

L'entitat demana que es compleixi el dret a l'habitatge digne a la ciutat. Per això demanen que el futur acord entre partits inclogui un protocol propi que paralitzi desnonaments i millori l'accés a l'habitatge per a les persones i col·lectius vulnerables. En la mateixa direcció, exigeixen a l'Ajuntament controli i aturi "els talls de llum recurrents" i atorgui les ajudes promeses del cànon d'aigua. Tot això, diuen, ho fan ja que els subministraments "són cada cop més cars".

D'altra banda, reclamen una assistència digna per a la gent gran i les persones adequats, una selecció del model adequat per a les residències, i una organització eficaç per lluitar contra pandèmies i hipotètics rebrots. També demanen millors salaris i la dotació del material de protecció necessari pels treballadors. En matèria sanitària reclamen solucions per accelerar les llistes d'espera "saturades per la pandèmia", demanen atenció pels malalts amb seqüeles de Covid-19, exigeixen mantenir el reforç i blindatge de les àrees d'Urgències, així com la contractació de més professionals sanitaris.

En matèria econòmica, l'entitat exigeix un canvi en les polítiques municipals dirigides a l'economia social i equitativa. Per això, algunes de les propostes més destacades són la instauració de la renda bàsica garantida, la promoció d'empreses que practiquin la inserció laboral, de la sostenibilitat, el potenciament del comerç de proximitat i tradicional, apostar per les cooperatives i dotar la població d'eines per a la participació ciutadana.

En matèria de violència de Gènere, el Consell demana l'empadronament urgent de les persones migrades amb especial atenció per les mares, rebutgen les retallades contra la violència masclista i en aquesta direcció, demanen habilitar pisos de refugi per les víctimes, així com plans d'ocupació basades en la reinserció social i laboral de les dones vulnerables.