El nou Alberg de Joventut de Terrassa obrirà al setembre i donarà feina a persones amb discapacitat intel·lectual

Està ubicat al costat de les esglésies de Sant Pere i té capacitat per allotjar 64 persones

Vista exterior del nou Alberg de Joventut de Terrassa.
Vista exterior del nou Alberg de Joventut de Terrassa. | Prodis
08 de juliol del 2020
Actualitzat a les 15:57h
El nou Alberg municipal de Joventut de Vallparadís serà una realitat al setembre. Així ho ha assegurat la regidora de Joventut, Ona Martínez, durant l'acte de presentació de l'acord entre l'Ajuntament de Terrassa i l'Agència Catalana de Joventut, que ha tingut lloc aquest dimecres a davant de l'edifici, que compta amb espai per allotjar a 64 persones.

El centre, que durant el confinament ha servit com a casa d'acollida per a persones vulnerables, està ubicat al carrer Alcalde Parellada, al bell mig de l'antic poble de Sant Pere i a escassos metres de les esglésies que duen el mateix nom. Al setembre, quan es posi en funcionament, la instal·lació passa a formar part de la xarxa Xanascat, organització que compta amb una cinquantena d'albergs arreu de Catalunya amb què joves i entitats gaudiran de descomptes.

Durant l'acte de presentació de l'acord entre les parts, la regidora de Joventut, Ona Martínez, ha assegurat que es tracta d'una "reivindicació històrica" de la ciutat" i ha manifestat el seu orgull per la gestió municipal que afavorirà l'ampliació de l'oferta d'allotjament a Terrassa de "de manera econòmica i amb l'estàndard de qualitat". A més, ha destacat que donarà resposta a la demanda turística i aproparà "famílies, clubs, escoles, entitats" a la ciutat.
 

Entrega del distintiu Xanascat pel nou Alberg de Joventut de Terrassa. Foto: Marc Solé


Cesc Poch, Director general de l'Agència Catalana de la Joventut, ha afirmat que la mobilitat i el turisme "no són un luxe, sinó un dret", ha celebrat que la xarxa d'albergs públics sumi un nou centre a la tercera ciutat del país i ha mostrat la seva "il·lusió" per l'obertura d'unes instal·lacions que "serviran com a eina social" en l'àmbit laboral i turístic. 

Eina social, també en l'àmbit laboral

Gràcies a un acord de quatre anys entre l'Ajuntament de Terrassa i les fundacions FUPAR i Prodis, l'alberg donarà feina a quatre o cinc persones amb discapacitat intel·lectual en funció dels nivells d'ocupació. De moment, aquestes persones es troben assistint a cursos formatius per a adquirir els coneixements adequats per a oferir un servei òptim un cop obri l'espai a finals d'estiu.
 

Després de la presentació, les parts signants han visitat l'alberg. Foto: Ajuntament de Terrassa


Maise Balsells, directora de Prodis, s'ha mostrat satisfeta per "reiniciar projectes després de mesos difícils", ha compartit el seu convenciment que els usuaris de la fundació "faran una bona feina perquè són bons oferint serveis" i ha aplaudit que s'hi doni feina a aquestes persones, tot agraint "la confiança" a l'Ajuntament.

Xavier Queralt, president de FUPAR, ha assegurat que el nou alberg servirà per generar "oportunitats per persones singulars capaces de traslladar molta calidesa" a l'espai. En aquest sentit, ha afirmat que donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual servirà per a "generar ofici però també trànsit cap a altres oportunitats" per un col·lectiu amb dificultats per integrar al món laboral.



Un edifici històric recuperat per a la ciutat

L’immoble que acull l’alberg municipal és l’Ajuntament de l’antic poble de Sant Pere, un edifici modernista del 1897, atribuït a Juli Batllevell i Arús, arquitecte deixeble de Lluís Domènech i Muntaner i ajudant d’Antoni Gaudí. A partir de l’annexió del municipi de Sant Pere a Terrassa, l’any 1904, l’edifici ha acollit diferents dependències municipals, un col·legi públic, una biblioteca, un arxiu fotogràfic i diverses entitats.

L’any 2005 es van fer obres de consolidació de l’edifici i es va començar a estudiar el seu ús com a alberg. Amb aquesta finalitat, s’han dut a terme actuacions com ara la creació d’un altell, el 2006, i diferents obres a càrrec de les escoles taller de Foment de Terrassa entre 2006 i 2010. Des del 2014 s’han fet diferents intervencions per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i confort de l’edifici. El 2017 l’Ajuntament i l’Agència Catalana de Joventut van iniciar la col·laboració que ha fet possible finalitzar-lo. Un cop entri en servei, l'espai compartirà edifici amb l’Associació de Veïns de l’Antic Poble de Sant Pere i l’Agrupament Escolta Torrent de les Bruixes.