«Redescobrim Terrassa»

Article de la comissió de Projecció de la Ciutat de Tot per Terrassa

Masia Freixa de Terrassa.
Masia Freixa de Terrassa. | Anna Mira
LaTorre
03 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:15h
Turisme. Un concepte potser devaluat quan el vinculem a formes i a actituds que no són, precisament, les més respectuoses amb el lloc que es visita. Però un concepte també bonic i a reivindicar, un concepte que ens remet a travessia, a viatge, a conèixer, a endinsar-nos en aspectes culturals i d'oci, fins i tot científics o educatius. Parlem de ser visitants, de desplaçar-nos fora de la nostra ciutat.

Durant el confinament el nostre pensament ha estat just el contrari: no sortir de casa, protegir-nos i protegir, però aquests darrers dies és recurrent a la premsa, i en qualsevol tertúlia de grup, parlar sobre com serà l'etapa postcovid-19, com serà la nova normalitat i com a ciutadanes i ciutadans afrontarem els nous reptes i oportunitats que vindran.

Després de tres mesos confinats i amb l'única possibilitat de connectar amb l'exterior a través de la finestra o de la pantalla del nostre dispositiu, hem iniciat una etapa de represa que ens convida a recuperar els carrers i els nostres espais a l'exterior, a la vegada que comencem a pensar en l'estiu, en activitats a fer, en viatjar i en visitar familiars. En l'article La crisi de les nostres vides que va publicar l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, se'ns convidava a "recomençar, recuperar, reconstruir, refer i reimaginar". Hi volem afegir una
paraula: redescobrir. Amb totes les precaucions del món, però amb tota la il·lusió.

L'estiu que ja hem encetat és un període que associem al turisme, a visitar nous entorns i a descobrir la història i el patrimoni d'altres indrets i cultures. I cal seguir-ho fent, amb tota la riquesa que això comporta. Però potser també és moment d'apostar per redescobrir Terrassa. Podem visitar, o revisitar, els atractius de la ciutat. Podem descobrir, o redescobrir, la nostra història, el nostre patrimoni, el nostre llegat, el nostre comerç i la nostra cultura.

Quan fa que no hem visitat el mNACTEC, un dels 27 espais patrimonials per descobrir la industrialització a Catalunya? Heu visitat mai el Museu Tèxtil? Heu creuat de punta a punta el parc de Vallparadís gaudint dels seus racons de natura urbana o aprofitant per endinsar vos en la Seu d'Ègara, l'Antic Poble de Sant Pere, el castell-cartoixa o la casa Baumann?

Quin va ser el darrer concert que vau gaudir a la Nova Jazz Cava? O el darrer Frankfurt que heu menjat en un dels nombrosos establiments d'aire tirolès i Viandox a la barra, i que són terrassenquisme pur? I què ens en dieu de fer una ruta gastronòmica que pot anar des d'una orxata de qualitat a peu de carrer fins a un sopar de tapes o a un àpat embolcallat del glamur de les estrelles Michelin?

Coneixeu el deliciós laberint de camins i entorns naturals de la nostra Anella Verda? Heu entrat mai en una casa modernista que es manté gairebé com era fa més d'un segle? Heu observat amb detall el patrimoni arquitectònic industrial amb façanes, xemeneies i vapors que encara sembla que emetin el so hipnòtic dels telers? Heu compartit el pa de pessic i la trufa d'un dàcar mentre observeu la façana de la Catedral, passegeu per la rambla de Francesc Macià, contempleu la Masia Freixa o feu un passeig fins al llac Petit?

En definitiva, redescobrim la nostra ciutat, fem turisme a casa nostra, siguem els millors ambaixadors i les millors ambaixadores amb aquelles amistats i familiars que potser vénen atrets pels encants de Barcelona, de la Costa Brava o dels Pirineus. La tercera ciutat de Catalunya bé que s'ho mereix.

Taleb Rifai, que va ser secretari general de l'Organització Mundial del Turisme de Nacions Unides va dir que el turisme és un dret, no pas un privilegi, i que "quan la societat s'enfronta a un dèficit de tolerància, el turisme uneix persones i ens pot ajudar a obrir la ment i el cor". Si ens centrem en una visió de recuperació econòmica, el turisme té un gran valor multiplicador en altres sectors, i si fem turisme a la ciutat, aportem valor al comerç, a la restauració i a la cultura. Convidem, convidem-nos, descobrim i redescobrim Terrassa.