Història

El mNACTEC adquireix dues valuoses pistoles fabricades a Catalunya al 1740

El museu va participar en una subhasta a Alemanya per evitar que acabessin a les mans de col·leccionistes privats a l'estranger

per LaTorre, 3 de juliol de 2020 a les 09:00 |
mNACTEC
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de Terrassa ha recuperat dues pistoles fabricades a Catalunya  a mitjans del segle XVIII per a les col·leccions patrimonials de Catalunya. Es tracta d’una parella de pistoles de luxe, fabricades molt probablement a Barcelona al voltant de l’any 1740, i que aviat es podran visitar al museu.

Aquestes pistoles d’avantcàrrega són anomenades “de pedra foguera” perquè utilitzen el fregament d’aquest mineral contra el ferro per generar la guspira que inicia la ignició. Els panys de les armes es denominen “a la moda” i, a diferència dels panys de tipus miquelet, porten la major part del mecanisme a l’interior.


El Museu va tenir notícia de la inclusió d’aquesta parella de pistoles de fabricació catalana en una de les cases de subhastes més prestigioses per aquest tipus de patrimoni, a Alemanya. Després de diverses gestions, el mNACTEC va licitar en la subhasta per tal d’evitar que les pistoles poguessin acabar en mans de col·leccionistes privats de l’estranger. 
  

Dues nissagues d’armers
Aquestes pistoles són un valuós testimoni de la important activitat armera de Catalunya durant el segle XVIII, i documenten l’activitat de dues de les nissagues catalanes més importants en la fabricació d’armes d’aquest període: els Peresteva, autors del canons, i els Deop, autors dels panys.
 
Els Peresteva van ser, originàriament, una de les famílies de canoners més destacades de Ripoll, principal centre armer de Catalunya durant els segles XVII i XVIII. Després de la Guerra de Successió, la nova monarquia borbònica va crear el càrrec de mestre armer de Barcelona, que va ser ofert a un membre d’aquesta nissaga: Joan Peresteva. Posteriorment, Joan va ser succeït pel seu fill Climent al capdavant de la Drassana barcelonina.
 
D’altra banda, els Deop van ser una de les nissagues catalanes més importants en la fabricació de panys per a les armes, la part que conté el mecanisme encarregat de la ignició. Els Deop van desenvolupar la seva activitat, que està documentada des del segle XVI, a Ripoll. Era habitual que les armes encepades a Barcelona tinguessin elements fabricats a Ripoll, com succeeix en aquest cas.
 
Col·lecció d’armes del museu
Aquesta adquisició s’emmarca en la línia d’ampliació del fons d’armes del mNACTEC, que s’interessa principalment per les armes de foc portàtils catalanes dels segles XVI, XVII i XVIII. Les armes catalanes d’aquest període històric presenten un gran interès, per la seva gran qualitat i pels desenvolupaments tècnics que introduïen.

 

Participació