ciència i tecnologia

Quatre investigadors de la UPC participen en un projecte per fer volar satèl·lits a baixa alçada

La majoria operen a 65.000 km de la Terra, i treballen per redissenyar-los i fer-los orbitar a una distància entre situada entre els 200 i els 400 km

per LaTorre, 1 de juliol de 2020 a les 14:00 |
Els quatre investigadors que participen en el projecte europeu Discoverer. | UPC
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Daniel Garcia Almiñana, Silvia Rodríguez, Xavier Roca i Miquel Sureda, quatre professors i inverstigadors de l'Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de l'UPC a Terrassa (ESEIAAT), participen en un projecte europeu per impulsar la fabricació de satèl·lits que sobrevolin la Terra en òrbites molt baixes (Very Low Earth Orbit en anglès).

Segons els propis investigadors, l'escala més habitual és la situada a 65.000 km de la terra, l'anomenada òrbita geoestacionària. Altres òrbites, com la Low Earth Orbity (LEO), situada a 2.000 km de distància, també compta amb molta activitat.  En canvi, la franja orbital que pretenen "conquerir" se situa entre els 200 i els 400 quilòmetres de la Terra i no és utilitzada per cap agència espacial ni empresa, ja que els comporta moltes dificultats tècniques causades per la tènue atmòsfera i la presència d'elements reactius que degraden les màquines.


Es tracta de Discoverer, una iniciativa en què treballen vuit universitats i empreses europees i que compta amb un pressupost de 5,7 milions d'euros de l'Unió Europea. Està dividit en cinc àmbits: recerca de materials, tecnologia per fabricar motors addients, disseny de superfícies aerodinàmiques, la construcció d’una càmera d’oxigen atòmic per experimentar a la Terra i la cerca d’oportunitats de negoci i d’un nou mercat. 

Els participants del projecte sostenen que utilitzar la Low Earth Orbit permetria abaratir els costos de les missions satel·litals relacionades amb la vigilància marítima, intel·ligència i seguretat, agricultura de precisió i seguretat alimentària, gestió de terres i control de desastres. Daniel Garcia, un dels investigadors de l'UPC, assegura que l'ús d'aquesta franja faria reduir els costos un 90% i conclou: "Aquest mercat pot créixer molt i els resultats de la seva activitat es multiplicaran fent avançar la tecnologia, la recerca científica que incidirà positivament en el nostre benestar”.


D'altra banda, un grup de 34 estudiants dels graus en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials, Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials i Enginyeria en Tecnologies Industrials han participat en la iniciativa amb els seus treballs de fi de grau i de màster on han resolt diferents aspectes tant científics i tecnològics com econòmics relacionats amb la qüestió.

 

Participació