MútuaTerrassa participa en l'elaboració d'una guia estatal sobre la rehabilitació de pacients de Covid-19

El document planteja tractaments contra les seqüeles respiratòries i neuromusculars que formen part de l'anomenat “síndrome post-UCI”

La Covid-19 deixa seqüeles respiratòries i neuromusculars en molts dels pacients ingressats a UCI.
La Covid-19 deixa seqüeles respiratòries i neuromusculars en molts dels pacients ingressats a UCI. | Martí Albesa
NacióDigital
17 de juny del 2020
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa forma part dels actors que han elaborat una guia de consens a nivell estatal per a la rehabilitació de pacients de coronavirus. En la confecció del document hi han participal la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEC, presidida per la Dra. Garreta, cap del Servei de Rehabilitació de l’HUMT) i la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC).
 
La guia -en la qual hi ha participat com a autora la Dra. Martha Alvarado, adjunta al servei de Rehabilitació de l’HUMT- planteja la necessitat d’aplicar tractaments de rehabilitació per a les seqüeles físiques que pateix un nombre important de pacients crítics degut a la immobilització, i amb major transcendència als que encara romanen hospitalitzats degut a la Covid-19.

Aquestes seqüeles formen part del “síndrome post-UCI”, i solen ser de caire respiratori neuromuscular i es manifesten amb una important pèrdua de musculatura i dèficits de funcionalitat que impacten negativament en la qualitat de vida dels pacients, familiars i cuidadors.
 
Així doncs, assenyalen com a principals àrees de treball la rehabilitació respiratòria i la mobilització precoç del malalt crític durant la seva hospitalització. Aquesta mobilització consisteix en exercicis de rehabilitació i medicina física que es realitzen sobre el pacient que està immòbil al llit degut al seu estat físic. L’objectiu és generar-li un estímul motor i sensitiu per tal que mantingui o restableixi la força i la funció múscul-esquelètica.
La guia també posa en relleu la importància de comptar amb un equip sanitari multidisciplinar, adequat i format específicament per al maneig d’aquests pacients a la UCI com metges intensivistes, rehabilitadors i professionals d’infermeria i fisioteràpia. Tanmateix, per a dur a terme una mobilització precoç, la SERMEC i la SEMICYUC assenyalen la importància de promoure la respiració espontània i la ràpida recuperació funcional (un cop el pacient superi la fase crítica i s’estabilitzi).


 
 



​​
​​
​​