El Pacte de Ciutat de Terrassa, en «stand-by»: l'oposició deixa les negociacions per les tensions entre TxT i PSC

Ciutadans se suma a Junts per Terrassa i PSC, i s'aparta temporalment dels grups de treball per l'acord fins que no cessin les discrepàncies entre socialistes i Tot per Terrassa

Signatura de les bases del Pacte de Ciutat, el passat 22 de maig.
Signatura de les bases del Pacte de Ciutat, el passat 22 de maig. | Ajuntament de Terrassa
17 de juny del 2020
El portaveu del grup municipal de Ciutadans a Terrassa, Javier González, va participar aquest dimarts en una nova sessió de treball del Pacte de Ciutat després d'anunciar que la seva formació havia aportat 60 propostes a l'acord. Tot i destacar la "bona sintonia" en el debat de les iniciatives del partit taronja, González va aprofitar per avançar que Ciutadans ja no tornaria a participar en els grups de treball pel pacte al·legant que "en solitari" amb el govern deixa de tenir sentit.

Una decisió semblant a la que han pres, en tan sols quatre dies de diferència, la resta de partits de l'oposició, el PSC i Junts per Terrassa, que  han abandonat temporalment les negociacions per les discrepàncies dels socialistes amb TxT. En aquest sentit, González declara:“el Pacte està per sobre dels partits, però per sobre del Pacte està el respecte a Terrassa i als seus ciutadans”. Tot i això, el portaveu taronja va remarcar que el partit no surt del Pacte de Ciutat, sinó que se'n desmarca temporalment. 

Així les coses, González va reiterar que Ballart "ha d'assumir el respecte institucional", del qui assegura que va arrabassar la presumpció d'innocència d'Alfredo Vega. També crítica que es demanés una Junta de Portaveus per a aclarir els fets però de moment "no tan sols no ha estat convocada sinó que s'ha aprofitat per continuar menyscabant la credibilitat del senyor Vega". Per a concloure, el membre de la formació taronja va assegurar que el futur "es dibuixa insostenible amb Txt en el govern de la ciutat”.

Els cinc partits polítics que integren el Ple de Terrassa van signar un Acord Polític de Bases d'un futur Pacte de la Ciutat per a reimpulsar econòmica i socialment Terrassa després de la pandèmia del coronavirus. Després de firmar les bases, els grups començaven a treballar propostes en reunions periòdiques, i fins i tot s'havia obert una enquesta de participació ciutadana. Ara, però, el procés queda en "stand-by".


Una carta, motiu de les tensions

En una carta publicada en aquest mitjà, dos veïns de Terrassa denunciaven suposats insults homòfobs de l'exalcalde de la ciutat, Alfredo Vega, a l'actual batlle, Jordi Ballart, a qui s'hauria referit com a "maricon". Ballart va denunciar els fets a xarxes socials, mentre els socialistes anunciaven que es querellarien contra els veïns "per calúmnies" mentre negaven rotundament els fets.

Al·legant que l'alcalde havia recolzat les acusacions que pesaven sobre Vega, el PSC va anunciar aquest dilluns que retirava la confiança política i institucional a Ballart, pel que deixava d'assistir temporalment a les reunions per l'acord. Una decisió a la qual se sumava Junts per Terrassa aquest dimarts explicant que no es donaven condicions "de diàleg sincer i col·laboració". 

Mentrestant, la tensió entre TxT i PSC vivia un nou episodi de tensió aquest dimarts quan una regidora del partit de l'alcalde enviava cinc preguntes formals sobre un viatge que l'exalcalde socialista hauria realitzat aquest juny a l'estranger per motius de força major.