Coronavirus

La Generalitat demana que la regió sanitària de Terrassa passi a la fase 3 aquest dijous

Torra ja ho va anunciar aquest diumenge a Sánchez durant la conferència de presidents i, si el govern espanyol autoritza el salt d'etapa, la Generalitat recuperarà les plenes competències

per Oriol March , 15 de juny de 2020 a les 14:00 |
El Govern demana formalment a l'Estat que Barcelona, les regions metropolitanes nord i sud, i també Lleida passin a la fase 3 aquest dijous. Així ho ha decidit el Procicat, l'organisme que fa les propostes en matèria de desconfinament. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va anunciar ahir que aquesta era la intenció de l'administració catalana durant la reunió de líders autonòmics amb Pedro Sánchez, tot i la confusió generada pel fet que la petició feta pública inclogués la data de dilluns. Només dos dies abans, divendres, el Govern havia descartat demanar el salt a la fase 3 -prèvia a l'anomenada "nova normalitat"- tot i les veus que ho reclamaven, com ara l'Ajuntament de Barcelona


La resposta del govern espanyol davant la proposta va ser deixar en mans dels experts la decisió. Durant la roda de premsa posterior a la reunió, Sánchez va assegurar que el salt d'etapa es basa "en criteris epidemiològics", de manera que serien "els experts i les autoritats sanitàries" els encarregats de prendre qualsevol determinació. Si l'Estat aprova la mesura -el ministre de Sanitat, Salvador, Illa, ha dit que es decidirà dimecres-, tot Catalunya es trobarà en fase 3. Això farà que la Generalitat recuperi les plenes competències per gestionar el desconfinament, com ha anat reclamant el Govern repetidament.

"S'acabarà així, de fet i en la pràctica, com hauria d'haver passat fa setmanes, aquest estat d’alarma, que jutgem com a centralista i centralitzador que no hauria d’haver existit mai", va insistir el president de la Generalitat, que va tornar a demanar els 15.000 milions d'euros que reclama l'administració catalana per fer front a la crisi sanitària. Una demanda que ja va fer en l'anterior trobada de líders autonòmics.


L'última etapa de la desescalada inclou una bateria de flexibilitzacions a les portes de trepitjar ja l'anomenada "nova normalitat", un estadi que s'assolirà a tot el territori a partir del 22 de juny, quan finalitza l'estat d'alarma. A Catalunya, territoris com el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, Alt Pirineu-Aran, Catalunya Central i Girona ja estan en fase 3. Aquests dos últims han estrenat etapa aquest mateix dilluns.

La lletra petita del BOE fixa que en aquesta fase 3 s'amplien les trobades a grups de fins a 20 persones, s'eliminen totalment les franges horàries i es dona el tret de sortida als casals d'estiu. També s'aixequen restriccions als locals comercials i d'hostaleria i restauració, i a última hora també s'ha acabat permetent l'obertura de discoteques. A continuació, les noves accions que estaran permeses.

En aquesta fase desapareixen del tot les franges horàries. També aquelles reservades per a col·lectius vulnerables, vigents en fase 2. Així doncs, es pot passejar i practicar esport no professional sense límit d'horari ni de temps. Es permetran els enterraments amb un màxim de 50 assistents en espais a l'aire lliure o de 25 en cas de tractar-se de recintes tancats. A més, l'aforament als llocs de culte per assistir, per exemple, a missa, s'amplia fins al 75%, i els casaments es poden celebrar fins a 150 persones.
​​
​​
​​

 

Participació