Terrassa es queda en fase 2 una setmana més

Girona i la Catalunya Central passen a fase 3

Terrassa haurà d'esperar per entrar a fase 3.
Terrassa haurà d'esperar per entrar a fase 3. | Anna Mira
Sara González / Bernat Surroca
12 de juny del 2020
La desescalada no s'accelerarà, de moment, a Terrassa i a la resta de l'àrea metropolitana de Barcelona. El Ministeri de Sanitat ha confirmat que aquestes regions continuaran encara en fase 2 a partir del pròxim dilluns, tal i com havia sol·licitat el departament de Salut. En canvi, Girona i la Catalunya Central compleixen ja tots els requisits per estrenar la frase 3, estadi en el qual estaran una setmana més Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran. Com l'àrea de Barcelona, Lleida també romandrà a la fase 2. 

Tot i que inicialment s'havia obert la porta a demanar que Barcelona pogués prosperar a fase 3 després d'haver estat només una setmana a la 2, finalment aquesta possibilitat ha quedat descartada. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona expliquen que des de la institució eren partidaris de demanar aquesta acceleració perquè la ciutat compleix amb els indicadors epidemiològics per passar a la fase 3. Xavier Marcé, regidor de Turisme, ha assegurat que la ciutat està en condicions d'avançar en la desescalada de manera "immediata". "Tenim millors dades que altres territoris del país", ha dit.  

La consellera de Salut, Alba Vergés, i els tècnics de Salut valoraven la possibilitat perquè, en el salt a la fase 3, les competències sobre el desconfinament passen a mans de la Generalitat i això podia ser beneficiós a l'hora d'abordar la pugna contra la pandèmia. Finalment, però, han descartat demanar per ara el canvi de fase i esperar a la setmana vinent, tot i la posició del govern d'Ada Colau.

Per als territoris que ja encetin la fase 3, la normativa preveu que en la fase final del desconfinament les trobades amb familiars o amics puguin ser de fins a 20 persones. També s'eliminen totalment les franges horàries i es dona el tret de sortida als casals d'estiu. També s'aixequen restriccions als locals comercials i d'hostaleria, així com als de restauració.

L'aforament de vetlles i funerals s'amplia fins a les 50 persones mentre que el dels casaments podrà ser de 150. Les botiges i establiments comercials minoristes ja poden obrir amb independència de la seva superfície, però han de continuar limitant l'aforament al 50%, mentre que cinemes i teatres podran obrir a un 50% de la seva capacitat habitual.


​​
​​
​​