Tot sobre la revetlla de Sant Joan a Terrassa

L'Ajuntament recomana celebrar-la amb reunions familiars i en grups reduïts

NacióDigital
12 de juny del 2020
Actualitzat el 22 de juny a les 18:31h
S'acosta un Sant Joan marcat per la desescalada del confinament.
S'acosta un Sant Joan marcat per la desescalada del confinament. | ND
S'apropa el 23 de juny, en què com cada any, se celebra Sant Joan. En vistes a una revetlla marcada per la desescalada del confinament, l'Ajuntament de Terrassa insta la ciutadania a celebrar-la en grups reduïts -s'estableix un màxim de 15 persones en fase 2 i de 20 en fase 3- i evitar les típiques celebracions al carrer.
 
En aquest sentit, i amb l’objectiu d’evitar riscos de possibles contagis i d’accidents, aquest any a Terrassa no s’autoritzaran  ni fogueres ni revetlles a la via pública. De la mateixa manera, recorda que cal mantenir sempre les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, en especial la distància física evitant el contacte, evitar compartir menjar i estris a l’hora dels àpats, així com l’ús de mascareta i la neteja de mans amb aigua i sabó.
 
L’Ajuntament ha autoritzat l’obertura de 12 casetes de venda de material pirotècnic per a aquest Sant Joan. Per tal d’evitar aglomeracions, es recomana comprar els petards en línia i la recollida dels productes a la botiga amb cita prèvia, només en botigues autoritzades i seguint les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment. Amb la intenció de reduir el nombre d’accidents pirotècnics que puguin afectar el funcionament dels serveis sanitaris i d’emergència, cal recordar que s’ha d’evitar l’ús de gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables quan es manipuli material pirotècnic.
 
Enguany, i per tercer any consecutiu, l’Ajuntament tancarà el Parc de Sant Jordi a partir de les 21 h de dimarts, 23 de juny, amb excepció d’una zona acotada prop de la plaça del Doctor Zamenhof. Segons fonts consistorials, es vol preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa amb una mesura preventiva per evitar qualsevol conat d’incendi, ja que és un jardí històric on la vegetació és delicada. Actualment, ja existeixen cartells on s’informa la ciutadania que està prohibit entrar dins els parterres, pujar els arbres i tirar petards i qualsevol altra pirotècnia dins el recinte.

Sant Joan Inclusiu

Tal com recorda l'Ajuntament de Terrassa, els petards poden generar angoixa i patiment a moltes persones i a algunes mascotes. Per això, s'ha habilitat la pàgina Sant Joan Inclusiu, on s'hi poden trobar tots els consells per a respectar les sensibilitats de persones amb autisme, persones sordes, persones cegues, amb malalties de cor o hipertensió. Gossos, gats i ocells poden patir tremolors, taquicàrdies i fins i tot poden morir, pel que es recomana llençar petards allunyats d'aquests animals.

Guia pràctica de consells
 
- No et guardis mai petards a les butxaques.
- Llegeix les instruccions dels petards.
- No agafis el petard amb les mans quan l'encenguis. Recolza'l a terra.
- No posis els petards a prop de la cara ni del cos.
- Utilitza una metxa de cotó per encendre els petards
- Encén la metxa del petard començant per la punta. Així tindràs temps d'apartar-te.
- Si el petard no s'encén bé, no el toquis fins que passi mitja hora. Mulla'l amb aigua abans de retirar-lo.
- Tira petards a més de 500 metres d'un bosc o terreny forestal. És a dir, a uns 10 minuts a peu de distància.
- No llancis mai petards contra ningú.
- Fes servir un llançacoets per disparar coets. No els tiris torçats ni contra el vent.
- Tanca les portes i finestres de casa i recull la roba estesa.
- No encenguis cap petard dins de casa.
- No llancis petards des de balcons, finestres o patis interiors.
- Allunya't de líquids inflamables. Per exemple, el gel desinfectant de mans. Poden explotar.
- No posis mai petards dins de totxos, ampolles o altres recipients. Poden trencar-se i ferir algú.
- No tallis el petard final de les traques. Pot explotar molt fort.
- Feu-ne un ús responsable.
- En cas d’emergència, truqueu al 112.
 


​​
​​
​​