Els consells per combatre el mosquit tigre

L'Ajuntament de Terrassa inicia la campanya anual de prevenció d'aquest insecte

LaTorre
12 de juny del 2020
L'Ajuntament apunta que les pluges d’aquests últims dies poden afavorir que creixin larves.
L'Ajuntament apunta que les pluges d’aquests últims dies poden afavorir que creixin larves. | AC
L'Ajuntament de Terrassa impulsa un any més la campanya municipal de vigilància i control del mosquit tigre. Segons el Consistori, les pluges d’aquests últims dies poden afavorir que en llocs d’acumulació d’aigua creixin les primeres larves. Per això, una de les mesures preventives més importants per evitar la seva proliferació és eliminar aquests punts, per la qual cosa és essencial la col·laboració ciutadana. 
 
Per aquesta raó, cal evitar la seva proliferació amb la detecció i revisió periòdica dels
llocs on es reprodueixen. Algunes de les prevencions són buidar i posar sota cobert els objectes en els quals es puguis acumular aigua, així com renovar com a mínim dos cops per setmana l'aigua de recipients com bevedors per a animals. També es recomana netejar les canaleres de les teulades i els embornats dels patis, mantenir en condicions higièniques òptimes piscines, basses i estanys i evitar acumulacions d'aigua als subsòls dels habitatges. Per a més informació
 
L’Ajuntament ja realitza les actuacions necessàries per fer el control i seguiment en els espais públics, embornals, fonts públiques i cementiri, que són els punts de cria més productius d’aquest insecte. Les persones que detectin possibles punts de cria poden contactar amb el servei de Protecció de la Salut, del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament.
 
L’objectiu de la campanya municipal és lluitar contra el mosquit tigre perquè també és transmissor dels virus Zika, Dengue i Chikungunya, que poden provocar malalties d'origen tropical que es contrauen per la picada dels mosquits femella infectats. Aquest insecte, originari del sud-est asiàtic, es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004 i se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia.

Terrassa i el projecte Mosquito Alert

Per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Terrassa participa en el projecte Mosquito
Alert, on la ciutadania pot comunicar a través d’una App les seves observacions i contribuir, així, a millorar el seguiment, estudi i control del mosquit tigre i del mosquit de la febre
groga. Només cal que, en cas de detectar algun exemplar o punts d’aigua estancada, les persones facin una fotografia i l'enviïn a través de l’aplicació mòbil en aquesta plataforma d’alerta ciutadana. 
 
Mosquit Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre,
coordinat per diferents centres de recerca públics. Actualment rep l'impuls de l'Obra
Social «la Caixa», de l’European Research Council (ERC), de la Comissió Europea, i
de l'Ajuntament de Barcelona. El seu objectiu és lluitar contra l'expansió de mosquits
invasors i transmissors de malalties infeccioses que estan o bé re-emergint o
apareixent per primera vegada a Europa