Neix el Pla de Xoc Social de Terrassa per a frenar «les desigualtats accentuades» per la pandèmia

Es tracta d'una iniciativa pionera en l'àmbit municipal català

Presentació del Pla de Xoc Social de Terrassa, aquest dijous 11 de juny.
Presentació del Pla de Xoc Social de Terrassa, aquest dijous 11 de juny. | Cedida
12 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:58h
El nou Pla de Xoc Social de Terrassa es va presentar aquest dijous 11 de juny al vespre. Es tracta d'una plataforma formada per una vintena d'entitats i col·lectius de la ciutat i que pretén frenar unes desigualtats socials que la pandèmia ha "accentuat " en matèria econòmica, de l'habitatge, serveis públics, el treball, el territori i els drets i les llibertats.

Després del naixement del Pla de Xoc Social de Catalunya, el de Terrassa és el primer que es crea en l'àmbit municipal. Fonts internes de la iniciativa egarenca expliquen que ambdues plataformes estan en contacte i que treballen braç a braç per a lluitar contra "aquest cop dur que molta gent ha patit".

La plataforma es conforma de sis eixos o seccions que integren una quarantena de persones, que coincideixen els àmbits als quals es volen donar resposta en el context de crisi social i econòmica derivada del coronavirus. Una membre del Pla de Xoc Social de Terrassa relata a LaTorre que fa dos mesos, un cop creat el Plan de Choque estatal, gent de col·lectius socials egarencs "amb inquietuds" es van començar a reunir per a encarrilar el projecte.
 


La mateixa font interna explica que la iniciativa pretén fiscalitzar les iniciatives postpandèmia de l'Ajuntament de Terrassa i fer propostes amb relació a les qüestions sobre les quals el Consistori tingui competències. Amb vista a "la preocupació" que els provoca la situació actual, creuen que es necessita una resposta immediata -d'aquí el nom, "Pla de Xoc"- amb relació a desnonaments o creació de llocs de feina, però també volen iniciar una transformació del model econòmic, social i energètic.

Des de la plataforma també diuen que "miraran amb lupa" l'Ingrés Mínim Vital, el qual "deixa fora a moltes persones", exigeixen l'empadronament a Terrassa de persones migrades "per a garantir un canvi inclusiu" i en l'apartat de drets i llibertat, pretenen centrar-se en els drets de la infància, "dels quals se n'ha parlat molt poc" i seguir treballant per l'erradicació de la violència masclista.

El Pla de Xoc Social de Terrassa es constitueix amb quatre objectius: donar suport i fer difusió de campanyes i accions que ja engegades pels col·lectius i moviments socials de la ciutat, posar la vida al centre en un full de ruta a mitjà-llarg termini partint de propostes concretes en àmbits com els drets i llibertats, serveis públics, economia o territori, constituir una xarxa entre el moviment social i col·lectius de Terrassa i aconseguir una major mobilització de la societat en la defensa dels drets de les persones.


​​
​​
​​