Una estudiant de la UPC participa d'un projecte internacional per a dotar les naus espacials de gravetat artificial

Al seu Treball Final de Grau, Anna Martínez estudia com influeix la manca de gravetat sobre els astronautes

Martínez és estudiant del grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials a Terrassa.
Martínez és estudiant del grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials a Terrassa. | ESEIAAT UPC
LaTorre
11 de juny del 2020
Anna Martínez, estudiant del grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials a Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de la UPC a Terrassa (ESEIAAT). En el marc del seu Treball de Fi de Grau, participa en un projecte internacional de l'Institute of Artificial Gravity que investiga la tecnologia per mantenir en gravetat als astronautes dins les naus espacials.

L’absència de gravetat pot ocasionar als astronautes problemes de salut, com patologies cardiovasculars, digestives, immunològiques i de distorsió facial, entre d’altres. Per aquest motiu, en missions de llarga durada com seria un viatge a Mart, és important que els astronautes puguin treballar i viatjar en condicions de gravetat simulada. Si haguessin de complir la missió en gravetat 0, les conseqüències per a la seva salut serien significatives.

En aquest treball, Martínez estudia com influeix la manca de gravetat sobre les persones a través de simulacions matemàtiques tot aplicant metodologies de la mecànica de fluids. L’estudiant treballa amb el professor Miquel Sureda i juntament amb un equip de científics, enginyers i metges, com el cardiòleg Venkatamana Vijay, dels Estats Units, el doctor català en Físiques Xavier Vilasis i l’enginyer Jim Van Laak, de la NASA.   

Diferents institucions científiques i tecnològiques d’arreu del món treballen per aconseguir la tecnologia capaç de generar les condicions de gravetat terrestre dins d’una nau espacial. Una d’aquestes institucions és l’Institute of Artificial Gravity (IAG), amb seu a Nova York, amb qui col·labora l’estudiant de l’ESEIAAT Anna Martínez, que cursa el grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials.

Segons Anna Martínez, davant la impossibilitat -per tamany i espai- d'instal·lar a les naus la maquinària capaç de produir constantment gravetat, la solució més factible és generar-la de manera intermitent, de manera que els astronautes no estiguin sotmesos durant tota la missió a la seva absència.