Coronavirus

Terrassa avança a la fase 2 de la desescalada

El Ministeri de Sanitat autoritza que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passin a la tercera fase a partir de dilluns

per Bernat Surroca, 5 de juny de 2020 a les 13:30 |
Terrassa avança de fase dilluns vinent. | Anna Mira.
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud avançaran cap a la segona fase de la desescalada a partir de dilluns vinent. Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passaran a la tercera fase, a les portes de la "nova normalitat". Lleida, que la setmana passada es va mantenir a la primera fase després de detectar-hi un brot de coronavirus, podrà avançar finalment a la segona fase, on es mantindran una setmana més la resta de regions sanitàries tal com estava previst. D'aquesta manera, tot Catalunya es troba ja, com a mínim, en la segona fase de la desescalada

Des de dilluns, la mobilitat entre Barcelona i les regions metropolitanes està permesa. Ara com ara no s'ha detectat cap rebrot i els indicadors epidemiològics aconsellen el canvi de fase de les tres zones -les que acumulen la majoria de la població del país- cap a la segona fase. En aquesta nova etapa de la desescalada es permetrà quedar amb fins a 15 persones i fer esport en grup, sempre garantint la distància de seguretat o amb utilitzant la mascareta. Es podrà sortir del municipi, però no de la regió sanitària, excepte motius laborals o de força major. També s'acaben les franges horàries, tot i que Salut demana mantenir unes hores al dia per a les persones grans, que són col·lectiu de riscs. Aquí podeu llegir totes les novetats de la fase 2.


El Camp de Tarragona podrà avançar a la tercera fase del desconfinament tot i el brot detectat dimecres en un centre sociosanitari de Reus, amb una vintena de contagis. Els infectats, confirmats a través de proves PCR, són 17 usuaris i dos professionals sanitaris. Els treballadors estan confinats al seu domicili mentre que els pacients segueixen aïllats en una planta del centre. Per ara, es desconeix l'origen dels contagis sobtats. Tot i així, el Departament de Salut ha considerat que la regió pot avançar en la desescalada, i així ho ha autoritzat el Ministeri de Sanitat.

Una altra de les regions sota la lupa ha estat Lleida, on la setmana passada es va detectar un brot. Això va obligar a mantenir la fase 1 set dies més. A més, aquest dijous s'han hagut d'aïllar una cinquantena de temporers que van estar en contacte amb un positiu, tot i que per ara cap d'ells presenta símptomes. Finalment, però, després d'avaluar fins a última hora els indicadors epidemiològics, Salut ha mantingut la proposta d'avançar fins a la segona fase i els tècnics de Sanitat ho han autoritzat. 


Per altra banda, les regions sanitàries de Catalunya Central, Girona, Alt Penedès i Garraf continuaran una setmana més a la fase 2, tal com estava previst. El pla de desescalada presentat pel govern espanyol fa unes setmanes establia que cada territori havia de passar almenys dues setmanes en cada fase abans d'avançar. Aquestes quatre zones van canviar de fase la setmana passada i Salut no en proposarà l'avançament fins almenys la setmana que ve si així ho aconsellen els experts i els indicadors epidemiològics.

Tercera fase: les competències tornen a la Generalitat

La Generalitat tornarà a gestionar els territoris que aquest dilluns arribin a la tercera fase de la desescalada -Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran. Així ho van acordar el govern espanyol i ERC, i així ho va confirmar Pedro Sánchez en el debat de dimecres per l'última pròrroga de l'estat d'alarma. L'acord va ser teixit amb discreció per Sánchez i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Segons el document signat pels dos partits, la Generalitat serà l'autoritat competent en les regions que assoleixin la fase 3 i pilotarà les mesures a partir d'aquell moment, a excepció d'aquelles que tinguin a veure amb la llibertat de circulació. La lletra petita de l'acord detalla que la superació de la desescalada i, per tant, la sortida de la fase 3 es podrà "proposar" -que no decidir- des de les autonomies.

​​
​​​
​​​​
​​​​​

 

Participació