Les seqüeles dels contagiats: MútuaTerrassa crea unitats funcionals «Post Covid-19»

L’objectiu és el diagnòstic i posterior tractament de les conseqüències derivades de la malaltia

Un elevat nombre de pacients podria desenvolupar alteracions a nivell cardíac i/o neurològic
Un elevat nombre de pacients podria desenvolupar alteracions a nivell cardíac i/o neurològic | Europa Press
Sergi Baixas
03 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:00h
La Fundació Assistencial MútuaTerrassa ha posat en marxa recentment les unitats funcionals "Post Covid-19" amb la voluntat d'estudiar el nou escenari de patologia respiratòria i altres conseqüències que podrien esdevenir-se en els pacients contagiats pel coronavirus. 

Des de MútuaTerrassa expliquen que degut a la recent trajectòria de la malaltia, la presència de seqüeles secundàries encara estigui per determinar però el tractament prolongat amb pressió positiva al que han estat sotmesos els pacients amb pneumònia greu podria significar una causa de complicacions pulmonars permanents.

És per aquest motiu que han organitzat aquestes noves unitats per atendre i abordar les possibles seqüeles dels pacients de coronavirus. El centre ha atès un total de 1.639 casos confirmats de la Covid-19 -un centenar dels quals han estat a l'UCI i 140 que no han superat la malaltia).

A banda de la patologia respiratòria, l'experiència amb altres malalties similars o en anteriors pandèmies, suggereix que un elevat nombre de pacients podria desenvolupar alteracions a nivell cardíac i/o neurològic. Pel que fa a qüestions de salut mental, els contagiats podrien desenvolupar quadres depressius o ansiosos i presentar una clínica d'estrès agut o posttraumàtic. 

Amb l'objectiu de conèixer i avaluar totes aquestes afectacions, els pacients que hagin requerit ingrés hospitalari o hagin tingut un diagnòstic de pneumònia seran derivats a una consulta virtual monogràfica liderada per Atenció Primària, la qual valorarà els pacients vuit setmanes després de la radiografia inicial i els que presentin alteracions radiològiques persistents. Tots els serveis implicats es reuniran periòdicament per tal d'avaluar els casos clínics en el si d'un comitè interdisciplinar.