Voluntat d'entesa i polèmica, protagonistes a parts iguals del Ple de Terrassa de maig

Els grups municipals han trobat punts comuns en la recuperació de la ciutat però la tensió s'ha apoderat de la recta final de la sessió

El ple de maig s'ha celebrat de manera telemàtica.
El ple de maig s'ha celebrat de manera telemàtica. | Ajuntament de Terrassa
29 de maig del 2020
Actualitzat el 01 de juny a les 17:57h
Els 27 regidors i regidores de l'Ajuntament de Terrassa han celebrat aquest divendres el ple municipal corresponent al mes de maig, que s'ha celebrat de manera telemàtica per segona vegada durant l'estat d'alarma, ja que el del mes d'abril ja es va dur a terme per aquesta via. La sessió, que s'ha allargat fins les, ha comptat amb més de 100 espectadors durant la seva celebració.

Es tractava de la primera sessió plenària celebrada a l'horari habitual, a dos quarts de deu del matí, després de tres mesos, ja que la del març es va aplaçar i la d'abril es va celebrar el dimecres 28 d'abril a dos quarts de quatre de la tarda. En aquesta ocasió, la voluntat d'acord entre partits s'ha imposat, amb una mirada posada en la "nova normalitat" marcada per la recuperació econòmica però també emocional de la ciutat. La polèmica, però, ha arribat a la recta final quan l'oposició ha demanat la dimissió de Noel Duque, cosa que el primer tinent d'alcalde ha rebutjat. Tot seguit, l'oposició ha acusat d'opacitat al govern municipal.

D'aquesta manera, tot i que s'han impulsat diversos punts relacionats amb la Covid-19, també s'han aprovat mesures encarades a la nova normalitat. Entre els 23 punts dels que constava la l'ordre del dia, en destaquen diverses iniciatives que han sigut posades en marxa per unanimitat, com una Ordenança de Mobilitat pionera, l'aprovació de les bases de la Bústia Ètica o l’aplicació de mesures transitives per a la reactivació econòmica en la crisi del coronavirus.

D'altra banda, també s'ha tirat endavant per el Conveni amb Interior per a l’adhesió de la ciutat al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci i s'ha aprovat la creació d'un nou passatge al carrer Sant Pere, al centre de la ciutat. La junta de portaveus, a més, ha reiterat el seu suport als treballadors de Nissan afectats pel tancament de tres plantes a Catalunya, una d'elles al Vallès Occidental. 

Propostes de resolució destacades

Destaca, entre les propostes de resolució, una d'impulsada entre tots els grups per a l'aplicació de mesures transitives per a la reactivació econòmica. Tal com han recordat tots els portaveus, aquest acord servirà per posar la primera pedra pel Pacte de Ciutat que es firmarà més endavant. A més, tots han celebrat el conscens i s'han felicitat per la "feina compartida" en la redacció d'aquest document

El grup municipal de Ciutadans ha demanat un reconeixement oficial de l'Ajuntament, així com una gratificació pels serveis essencials al·legant " la major exposició" al virus que han tingut durant les últimes setmanes, treballant a la via pública i de cara a la ciutadania. Núria Marín, segona tinenta d'alcalde, ha donat les gràcies, en nom del govern, als treballadors municipals per "l'energia, responsabilitat i generositat", però ha citat una caiguda del pressupost municipal per assegurar que encara no es podia concretar en aquesta direcció. Els acords han quedat aprovats.

Una proposta de resolució del PSC de Terrassa ha sigut recolzada per tots els grups. És la que demana seguir les instruccions de la Red de Ciudades por la Bicicleta per ampliar i incentivar el transport en bicicleta a la ciutat. La regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, ha agraït al BiTer i al PSC la incistència en aquesta línia i ha assegurat que des de fa uns mesos "la ciutat va pel camí correcte".

També ha creat un gran debat una proposta de resolució del PSC per la protecció i garantia del dret a l'educació amb una atenció preferencial per la segregació escolar i la bretxa digital. La regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha recordat que el sector està marcat per la "profunda incertesa" però ha remarcat que des del Consistori es treballa en aquesta direcció.

L'oposició de Terrassa ha aprofitat per demanar la dimissió del regidor Noel Duque, un fet "desagradable i greu" en el sí d'una proposta de resolució per la restitució de les bones pràctiques en la representació política institucional. Miquel Samper, que ha presentat la proposta, ha acusat Ballart de responsable "per arribar on ha arribat" l'àfer, i ha posat als redactors de la Constitució del 78 com a exemple de respecte entre forces.

Després de l'acalorada discussió amb relació a la petició de dimissió de Duque, una proposta de resolució de suport per part de l'oposició a les seccions sindicals de l’Ajuntament de Terrassa, que es queixaven de desatenció durant la crisi del coronavirus. El cap de l'oposició, Alfredo Vega, ha aprofitat per recordar la "falta de debat i de poca comunicació" del govern municipal, del qual ha assegurat que "tenen la majoria absoluta però no la veritat".

L'alcalde, Jordi Ballart ha explicat que l'Ajuntament també ha tingut problemes per accedir a l'informació oficial durant la pandèmia, explicant que els problemes de comunicació han arribat a causa d'una situació excepcional. Núria Marín, companya de govern i de partit, s'ha defensat al·legant el "caos" de les últimes setmanes i ha demanat a Vega que "no desviés el tema" i ha explicat que l' "opacitat no és la voluntat del govern".

Miquel Sàmper ha manifestat "que se la creia" i ha agraït el to i el contingut de la Tinent d'Alcalde, de qui ha dit que ha donat un exemple de "com demanar perdó". Vega també ha lloat les paraules de Marín, però ha demanat un "canvi d'actitud" i ha donat la raó als sindicats en la demanda de més fluïdesa en les comunicacions internes i entre partits.