1 de 10
coronavirus

Terrassa rebrà 715.000 euros de la Diputació de Barcelona per lluitar contra el coronavirus

El programa "Cap municipi enrere" del Pla Xarxa de Governs Locals està dotat amb 15 milions d'euros que es distribuiran segons el nombre d'habitants de cada municipi

Les terrasses obren amb aforament limitat a la fase 1 a Terrassa. | Anna Mira
per Sergi Baixas, 29 de maig de 2020 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona ha aprovat començar a mobilitzar els primers 30 milions d'euros per oferir liquiditat i solvència als ajuntaments dintre del programa "Cap municipi enrere". Uns diners que es destinaran al pagament per a despeses extraordinàries dels consistoris per la pandèmia i per donar suport als serveis de benestar social.

Uns diners que provindran de la primera fase del nou Pla Xarxa de Governs Locals (2020-2023) per reforçar l'atenció a aquells municipis més vulnerables i reactivar el teixit econòmic, social i cultural dels municipis de la demarcació de Barcelona. El pla de xoc s'ha aprovat amb els vots a favor del PSC, JuntsxCat, En Comú Guanyem i el PP; i amb les abstencions de Cs, TotperTerrassa i ERC. 


La corporació es dotarà d'un model de cooperació amb els municipis de la província que reforci la seva raó de ser: estar al servei del reequilibri territorial, la cohesió social, la sostenibilitat, i la garantia que qualsevol persona, amb independència del lloc de la província on visqui, tingui accés als serveis essencials amb uns estàndards de qualitat. 

El càlcul


El programa complementari "Cap municipi enrere" del Pla Xarxa de Governs Locals està dotat amb 15 milions d'euros que es distribuiran segons el nombre d'habitants de cada municipi de la demarcació de Barcelona. La suma estarà determinada per una quantitat fixa de 5.000 euros per municipis fins a 5.000 habitants; 10.000 euros per a municipis d'entre 5.001 i 25.000 habitants; i 5.000 euros per municipis de més de 25.000 habitants. I una quantitat variable que es distribueix equitativament de 3,22 euros per habitant. 

Així doncs, a Terrassa, que té una població de 220.556 habitants segons Idescat (xifres amb què es basa el pla) li tocarien 5.000 euros fixos més 710.213,83 euros variables. D'aquesta manera, el Consistori egarenc recollirà un total de 715.213,83 euros per a combatre les les pèrdus del coronavirus.


Un paquet de 1.000 milions d'euros

Fa dues setmanes, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, van anunciar la posada en marxa d'un paquet d'ajudes econòmiques que el govern provincial mobilitzaria a partir d’aquest mes de maig un total de 1.000 milions d’euros durant els propers tres anys per a la reactivació social i econòmica de les comarques de Barcelona. 

L'objectiu és doble, actuar davant l'emergència de la crisi del coronavirus d'una forma ràpida i urgent, i enfortir els municipis, tot millorant la seva solvència pressupostària, així com les seves estructures i capacitats d'actuar. 

Participació