Què és una bústia ètica? Totes les claus de la nova iniciativa pionera de l'Ajuntament de Terrassa

Els cinc partits del Ple Municipal han signat un acord per tirar endavant l'eina basant-se en el model de l'Ajuntament de Barcelona

La bústia ètica és una eina pionera en la lluita contra el frau i la corrupció.
La bústia ètica és una eina pionera en la lluita contra el frau i la corrupció. | Anna Mira
NacióDigital
27 de maig del 2020
Actualitzat el 02 de novembre a les 12:15h
Els cinc grups municipals de l’Ajuntament de Terrassa en bloc han acordat les bases de la nova Bústia Ètica de l’Ajuntament, una nova eina per al bon govern i la integritat pública, creada perquè la ciutadania disposi d’un canal de participació que permeti tenir informar de qualsevol acció o omissió dels principis ètics requerits a l’Administració.

Amb aquest instrument, qualsevol persona podrà comunicar conductes dutes a terme per l’administració municipal que puguin ser contràries als principis i regles ètiques i de bon govern i administració que s'estableixen al Codi Ètic. Es tracta d'un canal de comunicació que garanteix la confidencialitat i l’anonimat de les persones comunicants i suposa una eina pionera en la lluita contra el frau i la corrupció.

L’eina permet enviar missatges i adjuntar-ne fotografies, vídeos i altres documents, així com establir i mantenir un espai de comunicació constant i segur entre el comunicador anònim i l’òrgan gestor, que en el cas de la ciutat serà la Sindicatura Municipal de Greuges.
 
El vot a favor de totes les forces al Ple del mes de maig farà possible l’entrada en funcionament de la Bústia Ètica al setembre, quan haurà finalitzat el termini d'exposició al públic i els preparatius tècnics. Es tracta d'una eina digital desenvolupada per la plataforma ciutadana Xnet, que funciona des del gener de 2017 a l'Ajuntament de Barcelona.
 
A Terrassa, la Bústia Ètica se sumarà al Codi Ètic aprovat per unanimitat el març de 2019, així com a les niciatives impulsades per la Comissió Informativa de Transparència, amb la participació de tots els grups municipals. El model ja l’han replicat la Generalitat i l’Àrea Metropolitana, que el passat mes de març van signar convenis en aquest sentit amb ’Ajuntament de Barcelona i Xnet.

La ciutat egarenca, Lleida, Mollet del Vallès i Ferrocarrils de la Generalitat havien de signar els respectius convenis el 12 de març, però l’acte no es va poder celebrar, en sobrevenir l’estat d’alarma. Finalment, la regidora de Transparència, Ona Martínez, va signar el conveni digitalment la setmana passada i ja s'esta treballant per a fer-la efectiva.