Terrassa avança a fase 1 aquest dilluns

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt-Pirineu Aran entraran a la fase 2, com volia la Generalitat, mentre que Madrid també passarà a la primera fase

Vianants passegen per Terrassa durant el confinament.
Vianants passegen per Terrassa durant el confinament. | Ajuntament de Terrassa
NacióDigital
22 de maig del 2020
Actualitzat el 25 de maig a les 11:30h
Terrassa entrarà a fase 1 aquest dilluns. Ho farà juntament amb la regió sanitària de Barcelona, així com la resta de l'àrea metropolitana nord, a la que pertany, i la metropolitana sud. La ciutat arribarà dilluns a la fase 1 després d'haver estat una setmana en la fase zero avançada.

El Ministeri de Sanitat ha acceptat la petició conjunta del Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona, segons ha anunciat en roda de premsa el ministre, Salvador Illa. La Comunitat de Madrid també entrarà en la primera fase, mentre que a Catalunya el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran, avançaran a la segona.

Els darrers dies, la ciutat ha experimentat un relaxament de les restriccions, que ha inclòs l'obertura de comerços sense cita prèvia, el servei de préstec a les biblioteques, el funcionament de museus i llocs de culte amb aforament reduït, l'ampliació de fins a 10 persones a les vetlles funeràries i la reobertura d'escoles i instituts per fer-hi tasques administratives i de desinfecció. Consulta aquí tots els detalls de la fase 1 a Terrassa, anunciades per l'alcalde, Jordi Ballart, en roda de premsa.

En aquesta fase intermèdia només ha estat permès anar a casa d'algú altre en cas que fossin persones vulnerables o dependents i els bars i restaurants han pogut vendre menjar i beguda, però només per consumir a domicili. Amb l'entrada en fase 1, es podran fer trobades de fins a 10 persones a les cases, bars i restaurants podran obrir les terrasses -amb una ampliació de la capacitat a Barcelona- i els gimnasos reprendran l'activitat.

També s'autoritzarà la reobertura dels establiments comercials i locals tancats al públic per l’estat d’alarma, sempre que no superin els 400 m2 de superfície i podrà haver-hi desplaçaments entre municipis de la mateixa regió sanitària, encara que no sigui per motius laborals. Com que Barcelona ciutat és una regió sanitària en si mateixa, la mobilitat per entrar-hi o sortir-hi continua limitada a la feina.

L'entrada de la Comunitat de Madrid a la fase 1 arriba després de setmanes de polèmica. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, fins i tot havia anunciat que denunciarà la negativa del ministeri a autoritzar el canvi de fase al Tribunal Suprem.

Mentrestant a Catalunya, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran avançaran dilluns a la fase 2. El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejades o esports en la fase 2 de la desescalada, però les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com la gent gran o les persones dependents.

Als municipis que entrin en fase 2, els veïns podran banyar-se a la platja o a la piscina, dinar o sopar dins d'un restaurant o celebrar un casament. A les trobades amb amics o familiars hi podran participar fins a 15 persones i es podrà fer esport en franges horàries més amples. Als funerals hi podran assistir fins a 25 persones i es podran visitar els avis a les residències en casos excepcionals. També començaran a reobrir cinemes, teatres i monuments, però omplint només un terç de la seva capacitat.