Totes les claus de l'entrada de Terrassa a la fase 1

L'alcalde la ciutat, Jordi Ballart, ha comparegut en roda de premsa aquest dimecres per a explicar novetats en el desconfinament progressiu de la ciutat

Terrassa entrarà a fase 1 el dilluns 25 de maig.
Terrassa entrarà a fase 1 el dilluns 25 de maig. | Ajuntament de Terrassa
20 de maig del 2020
Actualitzat el 25 de maig a les 18:16h
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha comparegut aquest matí en roda de premsa telemàtica per a explicar la desescalada a la ciutat, que farà un pas més el pròxim 25 de maig amb l'entrada a la fase 1 si l'Estat accepta la proposta de Salut, i que portaria canvis en forma d'obertura d'edificis i ampliació de serveis municipals. A l'acte, el batlle ha sigut acompanyat pel 1r Tinent d'Alcaldia de l'àrea de Promoció Econòmica i projecció de ciutat, Isaac Albert i la 2a Tinent d'Alcaldia de l'àrea de Serveis Generals i Govern Obert, Nuria Marín.

Ballart s'ha mostrat preocupat per la petjada que ha deixat la pandèmia a la ciutat, que pot arribar als 15 milions d'euros, i ha demanat precaució malgrat el doblegament de la corba. A més, s'ha referit a l'estat d'alarma com a "els dos mesos més durs que els terrassencs poden recordar". Tot i això, ha assegurat que "és el moment de reubicar la ciutat".
 

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la roda de premsa virtual d'aquest dimecres. Foto: Ajuntament de Terrassa


El batlle s'ha mostrat esperançat en el retorn progressiu a la normalitat, el qual ha assegurat ha de venir acompanyat d'"activació, realisme i prudència".  En aquest sentit, ha assegurat que l'Ajuntament tindrà un paper "clau" en la desescalada, i ha remarcat la "complicitat i confiança" demostrada pel Govern i Salut, a qui demana "una reflexió profunda" per dotar de recursos els consistoris per a ajudes socials.

En aquesta direcció, Albert ha explicat que aquesta situació "farà visible el que fins ara era invisible" i ha assegurat que el teixit social i econòmic, així com la ciutadania, han sigut capaços d'aportar les seves solucions, tot afegint que "són capaços d'aquest esforç". A més, ha afirmat que es reprioritzaran els pressupostos per mostrar potencial davant les febleses que ha demostrat la Covid-19.


Reobertura d'espais municipals

Jordi Ballart ha recordat que els serveis municipals "no s'han aturat" durant aquestes setmanes i ha xifrat en un 57% els treballadors de la plantilla que es troben, encara a dia d'avui, fent teletreball. Tanmateix, amb l'avançament de fases de les pròximes setmanes, els edificis i espais municipals aniran reprenent activitat; els primers, dilluns 25 de maig.

Dilluns 25 de maig, amb motiu de l'entrada a la fase 1, obriran les oficines d'atenció ciutadana de la Plaça Didó, així com les dels districtes 2,5,6 i 7. En el cas dels casals de barri i els centres cívics, obriran en horari de matí, i les entitats podran accedir-hi seguint les mesures higièniques i de seguretat pertinents per a fer-hi feines de despatx, però no activitats.

Instal·lacions esportives

Amb motiu de l'arribada de la fase 1, està previst que s'obri la Pista d'Atletisme i el Poliesportiu de La Maurina per a esports individuals. La resta d'espais i equipaments gestionats per l'Ajuntament obririen progressivament en consonància a l'avançament de fases. En el cas dels equipaments gestionats per clubs i entitats, podran obrir en fase 1 per practicar-hi esport de manera individual.

Educació

Dilluns dia 25 el servei d'Escoles Bressol (C/ de la Rasa, 24) estarà obert de 8.30 h a 18 h en el darrer dia de preinscripcions presencials. A partir del dimarts 26, l'Oficina Municipal d'Escolarització obrirà dues hores diàries per atendre consultes amb cita prèvia.

La resta de serveis situats en escoles municipals, Servei d'Orientació i Formació Professional, Promoció i Innovació Educativa, i escoles bressol (a partir del 26 de maig) seguiran fent atenció telefònica, correu electrònic i xarxes socials.

Pel que fa a les escoles municipals com La Llar, l'Escola de Música, Escola d'Art i Disseny i les d'Educació Especial, romandran tancades a l'espera de les decisions d'Educació i de les instruccions que rebi l'Ajuntament. Passa el mateix amb les 11 escoles Bressol Municipals.  

Violència de gènere

També serà el torn de la reobertura de la Casa Galèria en els casos "més urgents" de violència masclista. Així i tot l'atenció telefònica, als telèfons 675957904 i 675296296 de 9 a 20 h. En el cas que la situació ho requereixi, i amb cita prèvia, les víctimes podran desplaçar-se per fer atenció presencial i atendre les seves necessitats, amb els equips i mesures de protecció adequades.

Cultura

L'1 de juny obriran les biblioteques, que tan sols oferiran el servei de préstec en visites concertades. Les sales de lectura restaran tancades. La Biblioteca Central obrirà amb el seu horari habitual, de matí i tarda, i la resta només en horari de tarda. La del districte 5 no obrirà per seguretat. L'arxiu municipal obriria el mateix dia, i entre el 3 i el 10 de juny ho farien les diferents seccions del Museu de Terrassa, amb un terç de l'aforament i les visites concertades, a excepció de La Torre del Palau i el Convent de Sant Francesc, que ho farien a la tardor. Altres equipaments, com ara els teatres municipals, l’Auditori, la Sala Muncunill i la Masia Freixa, obriran, segons les previsions actuals, durant la Fase 2.

Funerària
 
A l’oratori i al temple es respectarà l’aforament d’un terç i les mesures d’higiene i distància
física establerta per les autoritats sanitàries. Durant la Fase 1 es faran vetlles a tots els difunts, inclosos per causa de la Covid-19, encara que en aquests casos no es permetrà obrir el fèretre.
 
Per garantir les distàncies físiques requerides en aquesta fase, es permetrà un màxim de
sis persones dins la sala de vetlla i quatre en la zona comú. D’altra banda, en aquesta fase les cerimònies es faran a l’oratori i s’ampliaran les hores de vetlla abans de les cerimònies o destí final del difunt. El tanatori estarà obert al públic de 8 a 17 hores (l’últim servei es farà a les 17 hores).
 
A més, per tal d’adaptar els recursos a les noves necessitats, aquesta setmana es
modifica l’horari de l’operari de crematori, que iniciarà la seva jornada a les 10 hores i
finalitzarà a les 19 hores. D’aquesta manera es podran realitzar set incineracions diàries,
la primera a les 10.30 h i la darrera a les 16.30 h.
 
Les piscines hauran d'esperar

Segons ha detallat Ballart a la roda de premsa, les piscines municipals de Terrassa obriran el divendres 17 de juliol. Tot i que es tracta d'una data provisional, la temporada de bany s'allargaria fins al 13 de setembre sota fortes mesures de seguretat, com la prohibició d'utilitzar els vestidors, torns de matí i tarda i la desinfecció al migdia.