GUIA Què puc fer a Terrassa a partir d'aquest dilluns?

La ciutat estrena mesures en el marc d'un lleu relaxamant de les mesures, malgrat no avançar a fase 1

Una família passejant en fase de desconfinament.
Una família passejant en fase de desconfinament. | Adrià Costa
NacióDigital
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:01h
Arrel de l’anunci del Govern espanyol de mantenir a la Regió Sanitària Metropolitana Nord, a la qual pertany Terrassa, en la Fase 0 del procés de desconfinament, però ¡ amb la flexibilització d’algunes de les restriccions, des de l’Ajuntament de Terrassas'han compartit les  diferents mesures per a l’inici d’aquesta desescalada a la
ciutat.

Així, durant la propera setmana es preveu l’inici d’activitats permeses en 
aquesta primera fase intermitja en la que s’inclou a la ciutat de Terrassa, així com la preparació, si es compleixen les previsions, per a l’inici de la Fase 1 de desescalada els propers dies.
 
Comerç
 
En aquest relaxament del confinament s'hi inclou l'obertura d'establiments complint les mesures de seguretat. En aquest sentit, a partir de dilluns es continuaran oferint mascaretes higièniques/bàsiques, no sanitàries, als comerços de la ciutat, especialment en aquesta fase 0,5 en la qual està permesa l'obertura dels de menys de 400 metres quadrats. 

Per a disposar de mascaretes, cal adreçar-se al Recinte Firal dins de l’horari de 8 a 12 i 13 a 17 hores, de dilluns a divendres. Els i les persones autònomes també poden anar a recollir mascaretes higièniques/bàsiques per a la seva tasca professional.
 
Cultes religiosos
 
S’autoritza la celebració de cultes religiosos amb 1/3 de l’aforament dels espais. Les
principals limitacions que s’imposen són respectar distància física i utilitzar mascaretes. A més, cal desinfectar els espais abans dels cultes i evitar aglomeracions de persones. No està permès l’ús d’aigua beneïda i respectar limitacions per a persones vulnerables. Cal evitar: tocar o besar objectes de devoció o altres objectes.
En cultes on els assistents se situïn directament a terra i es descalcin, cal utilitzar catifes individuals i deixar el calçat en bosses i separat. Des de l’Ajuntament, a través del Servei de Ciutadania, s’està en contacte amb el Consell Intereligiós de la ciutat per fer seguiment.
Funerària de Terrassa
 
S’aplicaran les normes de la Fase 0,5, pel que fa a vetlles de persones difuntes, amb el màxim rigor i seguint mesures de prevenció, com preservar la distància física a les sales de vetlla i els espais comuns. Es preveu que el Tanatori tanqui a les 17 h cada dia, i no es cobrarà el servei d’ocupació de les sales de vetlla. Les vetlles s’obriran dues hores abans de la inhumació o cremació, respectant l'aforament màxim de 10 persones, i se celebraran cerimònies a l’Oratori.
Educació
 
Els serveis d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa (Rasa, 24), des d’aquesta passada setmana ja ofereixen els tràmits relacionats amb la preinscripció de manera telemàtica, i a partir d’aquesta propera setmana (a partir del proper dia 19) s’oferiran atencions amb cita prèvia, tal com ja s’ha anunciat. Per a més informació: www.terrassa.cat/educació i telèfon 010.
Mobilitat i Transport Públic
 
Des d’aquesta setmana l’Oficina de Mobilitat de Terrassa (c/ Iscle Soler, 9) ja està oberta amb l’horari de dilluns a divendres no festius de 8:30 a 13:30 i de 15:30 a
18h. A més, es recorda que per utilitzar el transport públic cal portar mascareta. Des de
l’Ajuntament, a partir de dilluns, es facilitaran mascaretes higièniques/bàsiques, no
sanitàries, a TMESA per a subministrar-les als usuaris/es dels autobusos.

L’incompliment de l’obligació de portar mascareta en el transport públic pot ser objecte de sanció, d’acord amb el que preveuen els articles 36.6 i 39 de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana.
Noves mesures previstes
 
Pel que fa a resta de serveis amb atenció directa a la ciutadania o en equipaments municipals, com les Oficines d’Atenció Ciutadania (OAC); els Serveis Socials;
Museus i Biblioteques; Equipaments esportius de gestió directa o a càrrec d’entitats; així com aquells serveis relacionats amb Ocupació i Empresa, s’estan preveient les mesures de seguretat i prevenció de cara a la següent fase de desconfinament. Properament s’aniran anunciant les mesures previstes en el cas que la ciutat pugui passar a Fase 1, en els propers dies.