L'Ajuntament de Terrassa passa a l'acció per evitar la sobrepoblació de cotorres argentines

La ciutat un dels municipis de Catalunya on l’expansió territorial d'aquesta espècie invasora està molt estesa

Aquesta au, procedent de Sud-Amèrica, es considera una espècie exòtica invasora.
Aquesta au, procedent de Sud-Amèrica, es considera una espècie exòtica invasora. | Arxiu
NacióDigital
13 de maig del 2020
L'’Ajuntament de Terrassa ha iniciat aquesta setmana una actuació per controlar la proliferació de les cotorres argentines, coincidint amb la posta anual d’aquestes aus. La mesura adoptada compleix les directives europees i s’emmarca dins d’un programa municipal iniciat el 2015 que consisteix a retirar els nius que generin risc i els ous que continguin, acció que es recomana fer a la primavera.

Terrassa és un dels municipis de Catalunya on l’expansió territorial de la cotorra argentina està molt estesa. Aquesta au, procedent de Sud-amèrica, es considera una espècie exòtica invasora i, per això, cal fer un seguiment i control de la seva presència a la ciutat.

Aquesta espècie exòtica invasora foragita les espècies autòctones, fa malbé la vegetació del voltant i també pot perjudicar el mobiliari urbà. Aquestes aus acostumen a fer els seus nius a les palmeres, però també as cedres i, en general, als arbres que tinguin molta densitat de fullatge, a banda de als fanals i a les estructures de gran alçada, ja que, d’aquesta manera, es dificulta l’acció de les aus rapinyaires, que són els seus depredadors naturals.

La darrera actuació per controlar la colònia de cotorres argentines es va fer l’octubre de 2019. En aquell moment, es van revisar i retirar els nius detectats, actuant a llocs com el parc de Sant Jordi, les places del Roc Blanc i de Can Roca, la rambla de Sant Nebridi, les avingudes de Béjar i de Jaume I i el parc de les Nacions Unides,
entre d’altres.

La cotorra argentina és una au vistosa, de color verd, gregària, que forma colònies de més de 100 individus i especialment sorollosa en els seus desplaçaments a gran velocitat. Com la gran majoria de les aus exòtiques d’origen silvestre importades, quan s’escapen o alliberen al medi natural, s’adapten i sobreviuen molt bé al nou hàbitat, convertint-se així en una espècie exòtica invasora.