entrevista

«Es contempla fer castells amb un màxim de 30 persones, no ho acabo de veure ni entendre»

La presidenta dels Castellers de Terrassa explica la situació de la colla l'any del seu 40è aniversari

per LaTorre , Terrassa , 5 de maig de 2020 a les 09:00 |
Presidenta dels Castellers de Terrassa, Elisabeth Arpal. | Cedida
Enguany els Castellers de Terrassa celebren el seu 40è aniversari que ha quedat estroncat pel coronavirus. Estan valorant diferents alternatives per poder celebrar alguns dels actes de la celebració durant aquest any i el vinent. En una entrevista, la presidenta dels Castellers de Terrassa, Elisabeth Arpal, explica la situació actual de la colla i manifesta que no tenen clar, però és quan podrem tornar veure castells a plaça.  

Entre els actes de la colla hi ha un viatge a Zumaia del 10 al 12 d'octubre. Aquest ha estat aturat temporalment, donada la incertesa. Tot i això, Arpal assegura que tenen les portes obertes per l'any vinent.


- Després de gairebé dos mesos d'estat d'alarma, com estan els Castellers de Terrassa? 

- Els membres de la colla es troben en bon estat de salut. Hem estat en contacte amb totes les persones per conèixer com es trobaven; si bé algú ha presentat símptomes, no ha sigut greu. Un antic casteller, el Toni Guirado, va estar ingressat però ha superat la Covid-19 exitosament. En l'àmbit social i personal, hi ha tota mena de situacions (dificultats econòmiques, persones amb necessitats específiques, famílies nombroses, gent gran, entre d'altres), però com habitualment, des de la colla, donarem costat a totes les persones i famílies. L'activitat castellera consisteix en una pràctica familiar, de baix cost, que acull a persones amb diferents situacions, i ens permet viatjar i recórrer les places difonent el fet casteller. A més, també hi ha un vessant social molt important, on hi destaca les celebracions de diades, els esmorzars i dinars de colla, els concerts i les festes temàtiques, les taules rodones i assemblea, etc.


- De quina manera ha afectat la crisi actual al seu dia a dia?

- La situació de pandèmia ha provocat la suspensió de tota l'activitat castellera i social. Des del dimarts 10 de març, des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, coincidint amb la suspensió d'extraescolars on convivien infants de diferents escoles, es recomana suspendre l'activitat castellera per evitar possibles contagis. Per tant, ja portem gairebé vuit setmanes sense fer assaig. Durant l'estiu fem quatre setmanes de vacances, i a l'hivern unes vuit, per tant, ens trobem en una situació d'estat de forma baix, com si tornéssim a començar la temporada.

- Quines accions realitzen des dels Castellers per a mantenir contacte amb la gent de la colla?

- L'objectiu és no perdre el contacte amb les persones, saber que tothom està bé i que no es perdi l'entusiasme per a fer castells. Per això fem trucades personals des de la presidència a tots els membres de la colla; seguim enviant setmanalment un mail i un missatge pel grup de difusió, informant de les novetats que es van produint i compartint missatges positius; s'han realitzat i compartit amb la colla uns vídeos amb missatges positius de la canalla, del jovent i del grup d'havaneres "Sons Blaus". També hem estat actius en les campanyes per xarxes socials que s'han iniciat des de la Cultura Popular, com la Culturassa i Sant Jordi. Pròximament ens sumarem a la
Modernista i la Festa Major.

Una altra de les acivitats és que hem iniciat un espai a l'Instagram de la colla "Castellers des de Casa" on entrevistem a persones de la colla des de l'equip de comunicació. Les preguntes contenen contingut casteller de la colla, del món casteller i qüestions personals sobre el confinament. Es realitzen els dimarts i divendres al vespre, en horari de l'assaig casteller. Pel que fa a l'activitat física, ens connectem cada dia via Skype per fer una sessió de preparació física i cada divendres, la canalla es connecta via Zoom amb els caps d'àrea i fan diverses activitats per mantenir-se en contacte.

- Aquest any era important amb la celebració del 40è aniversari, de quina manera ha afectat especialment aquesta crisi als actes programats?

- El nostre 40è aniversari està programat des del maig del 2020 fins al maig del 2021. Aquesta situació ens ha afectat molt, donat que començàvem els actes amb la tradicional caminada des de Martorell en el context de la Fira Modernista. El segon acte és el festival de 40 hores que havíem de realitzar al Recinte Firal de Terrassa del 15 al 17 de maig. De moment està ajornat sense data prevista, ja que no sabem quan estarà permès realitzar aquests actes i també ens ha de coincidir que tinguem durant la temporada el cap de setmana lliure. Si enguany no és viable, intentarem realitzar-ho l'any vinent.
 

Pinya dels Castellers de Terrassa. Foto: Cedida


El tercer acte consisteix en la Diada del 40è, el 14 de juny, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Castellers de Sants. Estem negociant amb les colles poder traslladar-la a l'any vinent, donat que, en cas de poder fer castells després d'estiu, no podríem fer coincidir els calendaris de les tres colles. Aquest cap de setmana també realitzàvem l'acte protocol·lari; en aquest cas, si la situació ho permet, el realitzaríem durant aquest any en un altre context. Si no, seria l'acte de cloenda del 2021. Des de la colla tenim clar que ens anirem adaptant a la situació i no ens rendirem: no podem controlar la pandèmia però si podem controlar el nostre estat d'ànim i les nostres il·lusions.

- En l'àmbit econòmic creu que aquesta crisi pot afectar a les colles de cultura popular?

Evidentment, les colles no deixem de ser una representació de la societat. L'economia de les colles es veuran afectades, ja que, la majoria d'aquestes, vivim de les subvencions i els patrocinis que rebem. Si no fem activitat, en aquest cas, castellera, no sabrem com justificar les subvencions rebudes. Si bé és cert que es redueixen les despeses (de contractació de transport o serveis d'ambulància), n'hi ha unes que es mantenen, com el manteniment del local, la llum, aigua, gas, la internet, la inscripció al registre, despeses de secretaria per enviar cartes, etc. N'hi ha que han de pagar hipoteca de local o lloguer. Algunes colles estan preocupades per la desaparició de les pròpies per aquestes qüestions.

- I en l'àmbit social?

Hi ha possibles escenaris arran d'aquesta situació. La crisi econòmica pot fer que les persones es bolquin a l'activitat cultural, que és econòmica, ja que és possible que no es puguin permetre altre tipus d'oci més car. D'altra banda, pot ser que la qüestió de proximitat o de coincidir diferents edats, faci que la població tingui por de realitzar aquesta pràctica. Esperem que resulti el primer escenari i puguem retrobar-nos ben aviat i fer créixer la família dels castellers.

- Veurem castells enguany?

És complicat avançar-se a aquesta resposta, ja que és una situació que mai abans havíem viscut. Es contempla l'escenari de fer castells amb un màxim de 30 persones, personalment no ho acabo de veure ni entendre donat que els castells els fa tothom: des del baix, fins a l'enxaneta, des del vent fins el tercer lateral. Tot i això, des dels Castellers respectarem i seguirem les indicacions que se'ns doni des de l'administració, l'Ajuntament de Terrassa i la Coordinadora.

I en el moment que ens donin el tret de sortida, seguint totes les mesures de seguretat, reprendrem la pràctica castellera. Desitgem poder fer castells enguany, però no farem res que pugui posar en risc als nostres membres. Tenim ganes de tornar a portar els castells a plaça, de superar reptes i celebrar els èxits, d'abraçar-nos i d'aixecar la mà amb la mateixa alegria que té l'Enxaneta en tocar el cel. Tot anirà bé! Ben aviat, hi tornarem amb més il·lusió i força que mai!
 

Participació