Coronavirus

A partir d'aquest dilluns cal portar mascareta al transport públic

La mesura és obligatòria en autobusos, taxis, ferrocarrils i transport aeri i marítim

per NacióDigital , 4 de maig de 2020 a les 08:00 |
Voluntaris de Protecció Civil repartint mascaretes a l'estació d'autobusos de Vic. | Adrià Costa

L'ús de mascareta per prevenir contagis de coronavirus és obligatori des d'aquest dilluns tant en autobusos, taxis i trens o metro com en transport aeri i marítim. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar el dissabte que, a partir d'avui, seria obligatori aquest element de protecció individual al transport públic, encara que no va detallar que la regulació també afectaria el taxi. Així, segons el text publicat al BOE, caldrà una mascareta que cobreixi nas i boca per a tots els usuaris de transports públics de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor.


A Terrassa, l'Ajuntament repartirà mascaretes a diferents punts de la ciutat per poder fer arribar una mascareta a tota aquella població que utilitzi el transport públic i no en disposi. El dispositiu s’ha organitzat des de l’Ajuntament i comptarà amb la col·laboració de Creu Roja i els ADF, a més del suport de la Policia Municipal.

El repartiment s’ha previst a les principals estacions de transport públic de la ciutat (FGC i Renfe) a més de parades principals de les diferents línies d’autobús urbà de la ciutat. A més, entre les 7 h i les 10 h, s’ha previst la presència de personal de TMESA a diferents punts i a l’interior dels vehicles, per donar suport en el repartiment.


Recinte Firal com a punt de distribució de comerços i professionals

L’Ajuntament ha previst que els comerços que poden obrir les portes a partir d'aquest dilluns puguin recollir material de protecció, inicialment mascaretes higièniques, entre les 9.30 i les 13 h al matí, i de 16 a 18 h a la tarda, al Recinte Firal de Terrassa. Aquesta distribució de mascaretes per a aquests establiments es en resposta a la disposició d’aquest sector, en l’inici de la crisi, a posar a disposició de l’Ajuntament tot el seu material de protecció per a fer arribar a centres sanitaris, entitats socials, serveis de gent gran, etc... L’Ajuntament ha disposat prop de 22 mil mascaretes, en una primera fase, per aquesta comesa.

Pel que fa a conductors i treballadors de transports, cal que portin mascareta tots els que tinguin contacte directe amb els passatgers, així com que tinguin solucions hidroalcohòliques per a les mans. En el cas concret dels transports marítims, l'ordre ministerial detalla que els passatgers de bucs i embarcacions no caldrà que portin mascareta mentre siguin dins la seva cabina, però sí a fora.

A partir d'aquest matí, s'estan repartint 6 milions de mascaretes als principals nodes de transport públic d'arreu de l'Estat, més 7 milions que el govern espanyol ha facilitat a federacions de municipis i províncies i 1,5 milions lliurades a organitzacions com Càrites o Creu Roja. A hores d'ara, no hi ha cues ni aglomeracions.  

Participació