La compra del milió de mascaretes protagonitza el primer ple telemàtic de la història de Terrassa

La sessió ha començat amb la lectura d'un manifest unitari de condol pels afectats dela Covid-19 i d'homenatge als serveis essencials per part de l'alcalde, seguit d'un minut de silenci

El coronavirus ha propiciat la celebració del primer ple telemàtic de la història de Terrassa
El coronavirus ha propiciat la celebració del primer ple telemàtic de la història de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
29 d'abril del 2020


El confinament pel coronavirus, que ja va portar a la suspensió del ple de març, ha obligat a fer de manera telemàtica el ple del mes d'abril de l'Ajuntament de Terrassa. La sessió, que ha tingut una durada de tres hores i quart i que ha comptat  amb la participació de 27 regidors egarencs, s'ha fet per videotrucada i s'ha emès en directe pel canal de Youtube del Consistori.

Malgrat que la cita està programada per l'últim divendres de cada mes, el confinament i el pont de l'1 de maig han avançat el ple a aquest dimecres 29 d'abril a les tres de la tarda. En un format de quatre pantalles, els regidors s'anaven tornant per entrar en càmera durant les intervencions, mentre la resta seguia en línia però amb el micròfon apagat. El directe ha mantingut una audiència pròxima a les 200 persones durant la seva emissió, que han debatut les qüestions a través del xat.

Abans de començar, l'alcalde, Jordi Ballart, ha llegit una Declaració Institucional de tots els partits mostrant el seu condol als afectats per la Covid-19 i l'agraïment als serveis essencials. Tot seguit, s'ha fet un minut de silenci pels morts causats per la pandèmia, que a Terrassa s'eleven a més de 260.

Ja passant a l'ordre del dia, i després de la renúncia d’Adrián Sánchez, el nou regidor del grup municipal del PSC, Carles Lázaro, ha jurat el càrrec telemàticament i ha tingut un record per les persones afectades per Covid-19. L’alcalde i la resta de grups municipals li han donat la benvinguda i li han desitjat "sort i encerts”.

D'altra banda l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat per unanimitat de manera definitiva l'inventari de camins públics dels entorns de la ciutat, s'ha ratificat la gratuïtat del transport públic entre el 2 i el 9 d'abril a causa de l'estat d'alarma, s'han aprovat diverses modificacions de la plantilla de treballadors de l'Ajuntament i s'ha constituït la Comissió Especial de Comptes, com en cada exercici, pel dia 15 de maig.

En aquest ple, també ha vist la llum la modificació del calendari fiscal i el consegüent ajornament dels impostos municipals fins a l'1 de juny i s'hi ha aprovat l'entrega de la Medalla de la Ciutat a Pablo Gómez Ramírez i a Llorenç Puig i Mayolas.

La partida pressupostària per la compra de les primeres 400.000 mascaretes del milió comprades per l'Ajuntament, que s'ha fet en dues parts, ha sigutel tema que ha portat més debat. Així, tot i haver vist llum verda, els partits de l'oposició han aplaudit la mesura però han recriminat al govern la presa de decisions "unilaterals en una situació com aquesta".

D'altra banda, el PSC s'ha mostrat molt crític davant la operació i ha posat en dubte la qualitat de les mascaretes, però ha votat a favor per "lleialtat i per mostrar unitat com està fent la ciutadania de la ciutat". A l'hora de precs i preguntes, els diversos grups polítics s'han posicionat en la mateixa direcció, tot demanant "responsabilitat", un pacte de ciutat i mesures en la resta d'àrees. El govern, en aquest aspecte, ha reclamat "unitat" davant les conseqüències que provocarà la pandèmia..

Pel que fa a la partida de 312.000 euros que permetrà l'arribada de les 600.000 sobrants, l'oposició en minoria ha votat en contra tot exposant que els diners "podrien utilitzar-se per altres fins" i recriminant que s'han comprat massa mascaretes per a una ciutat com Terrassa "buscant grans titulars", segons Javi González, de Ciutadans. Miquel Sàmper també s'ha posicionat en aquesta direcció posant en relleu "l'accessibilitat de mascaretes a baix cost" i acusant del govern de "populista" malgrat recalcar la importància del material.