La Unió de Floristes de Terrassa xifra en un 90% el descens en la venda de roses aquest Sant Jordi

El seu president lamenta que el repartiment, l'únic mètode de distribució autoritzat, va ser "caòtic i col·lapsant"

La demanda de roses a Terrassa aquest Sant Jordi ha disminuït un 90%, segona la Unió de Floristes.
La demanda de roses a Terrassa aquest Sant Jordi ha disminuït un 90%, segona la Unió de Floristes. | ACN
24 d'abril del 2020
La Unió de Floristes de Terrassa, gremi de referència del sector a la ciutat i que agrupa set floristeries, xifra en un 90% el descens de les vendes de roses en aquest Sant Jordi 2020 respecte a diades d'anys anteriors a Terrassa. Per això, esperen "amb moltes ganes" una segona celebració de la diada enguany, que a hores d'ara està prevista pel 23 de juliol.

En declaracions a LaTorre, el seu president, Carles Clapés, explica que donada la prohibició d'exposar-les i distribuir-les entre establiments, el repartiment de les flors "va ser caòtic i col·lapsant". Enguany, les floristeries eren les úniques autoritzades per vendre i distribuir-les a través de reserves per telèfon, Whatsapp o correu.

Tanmateix, Clapés denuncia que es van donar casos d'establiments egarencs com quioscos que van vendre roses in situ aprofitant que obrien en ser considerats serveis essencials. El president del gremi també afirma: "tenim constància d'una floristeria que va obrir les portes il·legalment, però ningú ens en va avisar ahir, quan ho podríem haver denunciat". Així i tot, lamenta que "la informació els ha arribat avui i la gent "se n'oblidarà de pressa".

Tal com relata Clapés, en un Sant Jordi "normal", tan sols el 20% de les roses s'han de repartir; el 80% restant és adquirit als punts de venda habituals com les mateixes floristeries, els supermercats o parades al carrer. En aquesta ocasió, el 100% de les vendes van ser per repartiment.

73573

En aquesta direcció, des del gremi es lamenta que "molta gent no respectava les mesures de seguretat i esperava el seu paquet a la porta", quan la recomanació era recollir-lo a la porta, on el repartidor li hauria deixat prèviament.

El gremi de florers de Catalunya calcula que dels set milions de roses que es venen normalment en aquesta data, aquest dijous tan sols se'n van vendre 500.000. A Terrassa, Clapés explica que "el 99% dels compradors van optar per la rosa vermella, clàssica", tot i que també es van vendre roses grogues. A més anuncia que la típica figureta-gerro que cada diada acompanya les roses i que enguany evocava la Geganta de Terrassa, veurà la llum quan Sant Jordi es pugui celebrar.