Les llibreries de Terrassa planten cara al coronavirus: consulta on i com aconseguir el teu llibre

Alguns locals obren aquest Sant Jordi gràcies a la venda de premsa escrita, altres fan enviaments i també n'hi ha que permeten fer reserves i recollir-les un cop la situació ho permeti

Les llibreries de Terrassa s'adapten a la diada malgrat el confinament.
Les llibreries de Terrassa s'adapten a la diada malgrat el confinament. | Sant Cugat Comerç
23 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:39h
Les llibreries de Terrassa encaren un Sant Jordi marcat pel confinament amb la voluntat de salvar la diada més esperada de l'any pel gremi. Algunes es mantenen obertes en ser catalogades de quiosc, altres aposten pels enviaments i algunes opten per la reserva i recollida un cop se'n permeti l'obertura. 

Marc Caparrós, vice-president del Gremi de Llibreters i propietari de la llibreria Cinta, explica a LaTorre que a les llibreries "els fa falta la cita de Sant Jordi". En el seu cas, aposten per les entregues a domicili sense costos addicionals, en els casos de Terrassa i Matadepera. A més, reconeix que aquest sistema "s'haurà de seguir potenciant" després del confinament.

Fins aquest dimarts a última hora van fer repartiments. Qui ho demani durant la diada, rebrà el seu paquet a partir del dia 24. Aquesta aturada per Sant Jordi, explica Caparrós, s'ha fet per "no col·lapsar-se". Les comandes es poden fer a través del catàleg de la web, on també s'hi poden aconseguir vals per bescanviar un cop obri el local.

En el cas de La Temerària, el seu propietari indica que accepten reserves per qualsevol dels canals de la llibreria, com xarxes socials, Whatsapp o telèfon fixe, però en aquest cas les comandes només podran ser recollides al local un cop tornin a obrir. Tal com expliquen, la gent no té inconvenient en esperar i "es mostren comprensius". A través de Twitter, la llibreria explica la seva posició al respecte.

Des de la llibreria Synusia permeten fer comandes al web i també al correu, info@synusia.cc. Un cop ho permeti el confinament, han anunciat la cel·lebració d'una "festa de recollida", encara sense data, on tothom qui hagi encarregat paquets els podrà recollir-los in situ. En el seu cas, no fan enviaments per la seguretat "de tothom: repartidors, clients i llibreters".

A més, ofereixen vals de regal de qualsevol quantitat i animen a veure el catàleg "variat" que han compartit durant les últimes setmanes per xarxes socials. També animen als lectors a fer-se'n socis per mantenir l'ànim cultural del local en temps de crisi. En aquesta direcció, el local aposta per una programació virtual i en directe per amenitzar la diada. Per això, han impulsat una desena d'activitats com llegides, presentacions de llibres o xerrades, que seran retransmeses a través del perfil d'Instagram de la llibreria.

Els quioscos es mantenen oberts

Uns establiments que viuen la diada de manera diferent són les llibreries que venen premsa en paper. Aquestes, considerades un servei essencial, es mantenen obertes com cada dia. A Terrassa, aquest és el cas de Sant Jordi (carretera de Montcada, 406), la Llibreria Alvarez (Frederic Mistral, 1) o la Lliberia Atenea (carrer dels Gavatxons, 20).

En aquestes, el número de persones permeses a l'interior del local és limitat, pel que l'afluència màxima es situa en quatre clients al mateix moment. Tampoc se'ls permet montar parada a la via pública. Tot i que es tracta d'una diada atípica, els propietaris d'aquestes llibreries-papereries declaraven al migdia a aquest diari que les vendes avançaven a bon ritme i que la gent "estava reaccionant bé" a la diada.