Presentacions de llibres telemàtiques, roses a domicili i balcons engalanats: així serà el Sant Jordi a Terrassa

L'Ajuntament i entitats presenten diverses propostes per celebrar el Sant Jordi des de casa

Sant Jordi Terrassa 2019
Sant Jordi Terrassa 2019 | Anna Mira
16 d'abril del 2020
Actualitzat el 17 d'abril a les 10:05h
La crisi per la pandèmia del coronavirus ha fet ajornar i cancel·lar nombrosos esdeveniments de la ciutat com el Festival de Jazz, la Fira Modernista o la Festa Major. I també s'ajornarà Sant Jordi, que es farà el pròxim 23 de juliol. No obstant això, han sorgit nombroses iniciatives entre l'Ajuntament i diverses entitats perquè el 23 d'abril tingui un regust de llibres i roses. 

Compra participativa de llibres a les biblioteques 

La xarxa de biblioteques municipals de Terrassa, bct xarxa, proposa a la ciutadania que faci les seves propostes de llibres per regalar aquest Sant Jordi. Així, i a través de twitter, totes aquelles persones que vulguin participar d’aquesta campanya hauran de respondre a la pregunta: Quin llibre regalaries aquest Sant Jordi?

La iniciativa es durà a terme entre el 17 i el 23 d’abril. Un cop finalitzada, es recolliran tots els suggeriments i, en la mesura que sigui possible, les biblioteques municipals adquiriran aquests títols per a que passin a formar part del fons de la bct xarxa i posar-los a disposició de la ciutadania a través del servei de préstec habitual.

Cada una d’aquestes obres durà un petit distintiu amb el nom de la persona que va suggerir la seva adquisició. L’únic requisit és que les obres girin entorn a cinc temàtiques: novel·la, llibres de coneixements per a infants, ciències socials, ciències pures o filosofia.

A més, i amb l’objectiu de recolzar l’economia local i més concretament el sector llibreter de Terrassa, la xarxa de biblioteques municipals adquirirà aquestes obres en llibreries de la ciutat, reforçant així el seu compromís i el de l’Ajuntament de Terrassa amb el comerç de proximitat, especialment en uns moments de gran dificultat.

Presentació telemàtica de llibres d’autors locals 

Òmnium Cultural conjuntament amb l’Ajuntament de Terrassa, a través de la Biblioteca Central, mantindrà la tradicional presentació de les obres literàries escrites en català per autors i autores locals en el darrer any.  Donada l’actual situació d’excepcionalitat, aquesta trobada no serà presencial, i es durà a terme via telemàtica. A partir del dilluns 20 d’abril, Òmnium Cultural publicarà un fil al seu perfil de twitter on cada un dels autors locals
farà una breu presentació de la seva publicació. D’abril de 2019 a abril de 2020, un total de 45 escriptores i escriptors terrassencs han publicat un conjunt de 58 obres en català.

Publicació de narracions curtes Josep Soler i Palet i guia de novel·la negra

La web de la xarxa de biblioteques municipals ha publicat, en format digital, els 10 relats seleccionats en l’edició 2019 del Concurs de Narracions curtes Soler i Palet. Una publicació que es suma així a la resta de relats de les edicions anteriors que ja estan disponibles. 

D’altra banda, la biblioteca del Districte 6 forma part d'un grup de biblioteques especialitzades en novel·la negra que publiquen una guia dels llibres d'aquest gènere adquirits l'any anterior. A partir del 23 d’abril, aquest conjunt d’obres es podran consultar aquí. 

Roses a domicili

Algunes floristeries de Terrassa oferiran un servei a domicili de roses. Des del gremi de floristes de la ciutat asseguren que tant la manipulació com l'entrega es faran complint totes les mesures de sanitat i de seguretat establertes. A dia d'avui encara no està tancada la llista de floristeries que s'hi sumaran. També apunten que algunes floristeries destinaran un percentatge de la venda de cada rosa a la campanya #joemcorono. 
 

Sant Jordi Terrassa 2019 Foto: Anna Mira



Propostes alternatives a les llibreries locals 

Tot i que l’actual situació d’alarma no permet a les llibreries poder obrir les seves portes i celebrar així una jornada de Sant Jordi tradicional, alguns d’aquests establiments de la ciutat han posat en marxa sistemes per a què els terrassencs i les terrassenques puguin adquirir els seus llibres. Per fer-ho possible, ofereixen la possibilitat de poder adquirir els llibres fent la comanda per internet i facilitant la seva entrega a domicili, o mitjançant un sistema de compra avançada que permet fer ara els encàrrecs i reserves mitjançant internet i recollir-los un cop finalitzat l’actual període d’alarma. Una forma de mantenir la tradició de Sant Jordi i al mateix temps recolzar el comerç de proximitat en un període molt complicat per al sector.

Primer Premi de Poesia Marta Pessarrodona

Elixir Poètic, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, impulsa el Premi de Poesia Marta Pessarrodona. Un guardó en homenatge i reconeixement a la figura de la poeta, narradora i crítica literària terrassenca, guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El Premi de Poesia Marta Pessarrodona està destinat a Joves d’entre 16 i 30 anys i tindrà dues modalitats: Un guardó de poesia escrita i un de videopoesia. El 23 d'abril, diada de Sant Jordi, es publicaran les bases del premi a la pàgina web. 

Sant Jordi des de casa

L’Ajuntament de Terrassa vol animar a tots els terrassencs a què aquest 23 d’abril es sumin a la iniciativa de celebrar el Sant Jordi des de casa. L’objectiu es que obrin les portes de la imaginació i dibuixin una rosa, un drac o un llibre sobre qualsevol material del què disposin a casa (paper, cartró, un llençol, etc).

A la iniciativa també s'hi sumen les floristeries per engalanar els balcons de la ciutat. Un cop acabats, els dibuixos es poden penjar a finestres, portes o balcons fent-los ben visibles i contribuint així a celebrar una jornada de Sant Jordi especial, que a la vegada pot esdevenir un petit homenatge a totes aquelles persones que durant aquests dies es mantenen en la primera línia de resistència en la lluita contra la Covid-19.



 
Arxivat a