Com dormir bé durant el confinament

Si anem a dormir més tard que habitualment, mengem sempre que tenim gana i estem amb pijama tot el dia, es produeix una disrupció i el cervell no entén quan és de nit i quan de dia

Una rutina, vital per a dormir bé.
Una rutina, vital per a dormir bé. | Europa Press
NacióDigital
15 d'abril del 2020
Actualitzat el 16 d'abril a les 10:07h
El confinament pel coronavirus pot fer-se molt dur. Durant el dia, i també a la nit. És habitual que en una situació de tanta excepcionalitat tinguem problemes per agafar son i descansar en condicions. Així, per a suportar aquests dies de confinament i poder descansar millor del que ho estem fent, la doctoa Milagros Merino, membre del Comitè científic de la Societat Espanyola de la Son (SES), ens aporta una sèrie de consells per a dormir millor durant aquesta quarantena.

En primer lloc, en una entrevista al portal sobre salut d'Europa Press, l'experta en trastorns de la son recorda com "funcionen" les persones que s'estan preparant una oposició, per als qui és molt important l'establiment d'una sèrie de rutines. "No hem de passar tot el dia en pijama, cal canviar-se de roba, com si anéssim a sortir al carrer. Cal procurar aixecar-se i ficar-se al llit cada dia a la mateixa hora", defensa l'experta.

L'objectiu d'aquestes rutines, segons explica la també experta de la Unitat de Trastorn Neurològic de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, és diferenciar el dia de la nit, ensenyar-li al cervell que la nit i el dia no són iguals, i quan arribi la nit aquest pugui relaxar-se. L'especialista adverteix que, si no som molt regulars aquests dies, podem arribar a patir una disrupció total i amb això una sensació de "jet lag salvatge i molt difícil de revertir".

Fer exercici ajuda?

Amb tot això, i a manera de resum, l'especialista en trastorns del somni assegura que, si som més estrictes aquests dies amb aquesta sèrie de consells, aconseguirem tenir una millor rutina de la son: "És imprescindible ser més estricte aquests dies i establir unes rutines diàries, d'horaris, d'higiene; aixecar-nos, menjar, sopar i ficar-nos al llit a la mateixa hora; realitzar certa activitat, exercici, no gaire intens si es vol, i sempre abans de les 6 de la tarda; si es pot, que ens doni la llum del sol, i sobretot al matí, a més d'evitar l'exposició a molta llum a la tarda i nit, incloses les llums de les pantalles; a part d'evitar prendre cafè, xocolata o te a última hora del dia".

I si no puc dormir?

Si no podem dormir, la membre del Comitè científic de la Societat Espanyola del Somni (SES) aconsella aixecar-se del llit al cap de 15 minuts i emprendre una activitat relaxant, com llegir en llibre amb llum tènue, però no un llibre electrònic, la llum de pantalla del qual és nociva en aquest sentit, sinó un llibre de paper, i en el moment en què ens torni a entrar la son, tornar al llit.

Cal veure aquests dies com una oportunitat per a fer-ho bé, per a realitzar una higiene en els nostres costums si no són molt regulars en el nostre dia a dia, sosté la doctora Merino.

Nens i avis

Finalment, Merino posa l'accent en les rutines dels nens i avis durant aquests dies de confinament, ja que es tracta de dos col·lectius molt sensibles als canvis. "Hi ha hagut un canvi d'estil brutal. Per això, amb els nens cal aprofitar a fer aquest exercici amb ells, jugar amb ells, seguir uns horaris, i uns patrons dietètics determinats. Això sí, també cal tenir en compte que són més sensibles a la llum de les pantalles. Els adolescents estan tot el dia enganxats al mòbil i, normalment, cal ser més dràstics, si bé en aquests dies de quarantena convé evitar-los aquest estrès i permetre'ls mantenir les seves relacions socials", afirma.




Arxivat a