La Marea Blanca de Terrassa proposa exhibir llençols amb missatges de suport al personal sanitari

La Plataforma fa arribar una carta oberta a la consellera de Salut criticant les retallades que ha patit el sistema sanitari català en els darrers anys

Una manifestació de la Marea Blanca de Terrassa
Una manifestació de la Marea Blanca de Terrassa | Europa Press
Redacció
06 d'abril del 2020
Actualitzat el 07 d'abril a les 8:24h
La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa ha proposat una acció per dur a terme demà, dia 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut, en una jornada que han batejat com el Dia internacional d'acció contra la mercantilització de la salut, i que consisteix a penjar un llençol blanc a la finestra o balcó, amb un missatge ben visible de suport a la sanitat pública, fer-se una selfie amb aquest missatge i penjar-lo a les xarxes socials #health4all i #salutperatotes, també citant els polítics a qui es vol fer arribar.

Aquesta acció se sumaria, doncs, a l'habitual aplaudiment al personal sanitari i de serveis que es fa cada vespre a les 20 h, ja que la Plataforma demana que no es retirin els llençols amb missatges fins que no s'aixequi el confinament de la població. 

Així mateix, la Plataforma ha fet arribar una carta oberta a la consellera de Salut, Alba Vergés, en què remarquen que la situació actual és fruit de les retallades que ha patit el sistema sanitari català en els darrers anys. 



Carta oberta a la consellera de Salut

Benvolguda consellera,

En primer lloc li desitgem molt d’èxit en la gestió de la crisi actual.

Li agraïm el reconeixement que està fent del personal sanitari. Ara diu que està orgullosa de la seva important tasca. Nosaltres en canvi no ens sentim orgullosos de vostè ni del seu govern.
Recordi que els darrers governs són el que van aplicar unes retallades a tot l’àmbit sanitari, i els que van fer una política de privatització de la sanitat en detriment de la sanitat pública. El darrer intent, amb la “llei Aragonès” rebutjada a tràmit recentment.

Estem recollint el que es va sembrar. En 10 anys disposem d'un 30% menys de llits hospitalaris. Catalunya inverteix un 3.7% del PIB, quan la mitjana a Espanya és de 6.2% i un 7.2% a la Unió Europea. No s’ha fet cas de les contínues queixes del personal sanitari i de les diferents associacions

La PDSPT per exemple, ha denunciat repetidament el greu problema de la sanitat a Terrassa i la seva àrea d’influència (400.000 persones aproximadament) . Les llistes d’espera tripliquen les mitjanes de Catalunya. Això és així, perquè la major part de l’assistència sanitària pública és gestionada per una entitat privada amb ànim de lucre, Mútua de Terrassa (ara fundació), que deriva sistemàticament recursos públics a la medicina privada. L’altre centre de què disposem a la ciutat, el Consorci Hospitalari de Terrassa, és concertat i també disposa d'una part de medicina privada. Si bé les llistes d’espera en general són menors que a Mútua, també superen amb escreix les mitjanes de Catalunya.

Què passarà ara després del coronavirus, si ja actualment hem d’esperar 205 dies per una RMN quan la mitjana a Catalunya és de 78, 138 dies per una TAC (mitjana a Catalunya 55) , 84 dies per una ecografia urològica (mitjana a Catalunya 113) i 65 dies per la visita amb el metge de família, per posar-li uns exemples. A desembre de 2019 segons dades de CatSalut hi havia a Terrassa 23712 persones pendents de proves, 37081 pendents de l’especialista i 10894 pendents d’operar. En Total 71687 persones!!!!!

Queda't a casa i truca al 061 o al 112..., però no et contestaré..., Quasi es podria afegir: queda't a casa i moret sol... Molts pacients, a causa del seu empitjorament, han hagut d’anar als serveis d’urgències per la manca de resposta.

Però quan hagi passat la crisi, quedarà molt temps per balanços, i en farem. Pel que fa a l'avui més immediat:

Encara molts professionals no disposen de les proteccions necessàries per poder treballar de forma segura. Les xifres d’infectats del col·lectiu sanitari, són escandaloses quan es comparen amb les referides per la resta de països.

Com sempre, hi ha hagut una gran resposta per part de la ciutadania, que amb la seva actitud i col·laboració en tot el que se li ha demanat, ha estat exemplar. A ells si que els hi estem agraïts.
Però el que si exigim d’aquest govern es que posi a disposició del bé comú tots els productes i béns d’utilitat sanitària que encara el dia d'avui estan en mans privades:

- OBLIGACIÓ d'utilitzar tots aquells respiradors que existeixen en les privades no tan sols de l'UCI sinó també dels quiròfans per estar al servei dels pacients de COVID com s'ha fet en els hospitals quasi públics.

- INTERVENIR la producció d’aquelles empreses que poden fabricar productes sanitaris (roba, bates, mascaretes, alcohol, guants, respiradors..) per assolir un grau d’autonomia territorial. No sabem què vindrà d’Europa o d’altres indrets.

-INCENTIVAR als joves i científics en aquesta direcció.

Agrairíem menys paraules i més fets.

Atentament,

Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa