Dades: coronavirus

MAPA INTERACTIU Terrassa té la taxa i el nombre de casos de coronavirus més baix entre les cinc ciutats més poblades de Catalunya

Totes les ciutats que superen els 200.000 habitants tenen, com a mínim, el doble de casos de Terrassa

per Roger Tugas Vilardell , 31 de març de 2020 a les 11:00 |
Terrassa és la ciutat menys afectada pel coronavirus entre les poblacions de més de 200.000 habitants de Catalunya. Barcelona (4.645 casos; 290 per cada 100.000 habitants), L'Hospitalet de Llobregat (762 positius; 287,3 per 100.000 habitants), Badalona (757 pacients; 343,4 per cada 100.000 habitants) i Sabadell (847 positius; 396,5 per cada 100.000 habitants) superen la ciutat en nombre  i ràtio.D'aquesta manera, malgrat els hospitals de la ciutat tracten més de 600 casos, només 368 corresponen a persones empadronades a Terrassa, segons fonts de la Generalitat. Amb aquest nombre de casos, la ciutat presenta una ràtio de 167 casos per cada 100.000 habitants, molt per sota de la resta de municipis citats més amunt.A nivell de Vallès Occidental, tot i comptar amb la segona xifra més alta de casos, només superada per Sabadell, Terrassa queda lluny de les primeres posicions quant a taxa de pacients confirmats per cada 100.000 habitants. Així doncs, la ciutat es troba fora de les 10 ciutats de la comarca amb més ràtio de casos de coronavirus, sent superada per La Llagosta, Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac, Sant Quirze del Vallès, Barberà, Santa Perpètua, Badia, Castellar, Polinyà i fins i tot, Ullastrell, amb 5 casos entre 2093 habitants. Sant Quirze del Vallès, amb 436 casos per cada 100.000 habitants, lidera aquest apartat.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el nombre de casos negatius de coronavirus -d'entre els tests fets-, el de casos positius, la població i la ràtio de casos positius per cada 100.000 habitants. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge. Dades del 30 de març.

La crisi del coronavirus s'estén cada cop més a Catalunya -i a molts altres països del món-, però no ho fa de forma homogènia. Tal com es pot comprovar en el mapa anterior, hi ha clapes del país en què no hi ha cap cas detectat de persona contagiada. La informació, com és sabut, no és fidedigne del tot, ja que la majoria dels casos no s'han identificat per ara ni probablement s'acabaran d'identificar, però sí que es tracta d'un mapa orientatius sobre les zones en què la pandèmia ha colpejat més fort.

A més d'Igualada i el seu entorn, Barcelona i l'àrea metropolitana són una zona amb una ràtio d'infectats força elevada. No és estrany, a causa de la densitat i els moviments de població que hi havia fins al moment del confinament, dues variables que faciliten la propagació del virus. En el mapa inferior, de fet, es pot observar l'impacte a la capital catalana per àrees bàsiques de salut, superior a zones d'Horta-Guinardó, Nou Barris o Sant Andreu. A nivell nacional, hi ha zones d'afectació intensa igualment a Osona i el seu entorn i també als voltants de Girona i, en canvi, el terç sud del país -entre Tarragona i les Terres de l'Ebre- o l'Empordà presenten pocs positius.
 

Aquests mapes no haurien estat possibles sense la col·laboració d'Isaac Besora, que ha aconseguit descarregar les dades ofertes pel Departament de Salut, tant pel que fa a municipis com àrees bàsiques de salut i altres variables, i les ofereix de forma oberta. Una eina molt útil per a periodistes, analistes i experts per fer visualitzacions i estudis sobre l'impacte del coronavirus:
 

 

Participació