Tres bates, dues mascaretes i dues ulleres per a cinc auxiliars: un geriàtric de Terrassa denuncia la falta de material

En una conversació amb LaTorre, la plantilla del centre, que ja compta amb tres ancians infectats, reclama més atenció pels professionals que treballen en contacte d'un col·lectiu de risc

28 de març del 2020
La direcció d'un centre geriàtric concertat de Terrassa amb més una trentena de residents i tres casos confirmats de coronavirus denuncia en una conversa amb LaTorre els pocs recursos amb què compten per garantir la seguretat dels treballadors i també de les persones que hi viuen, en l'estat d'alarma actual. Dels positius, un dels ancians es troba ingressat a MútuaTerrassa i dos més, aïllats a la seva habitació. Tres residents més es troben aïllats i amb símptomes.

Una de les seves treballadores explica que fan torns d'11 hores cada dos dies. En el seu cas, comparteix torn amb una altra persona en el torn de nit, i durant el dia tres professionals més vetllen pels usuaris que hi resideixen. Davant la situació actual, lamenta que malgrat treballar al costat d'un col·lectiu de risc, no se'ls ha proporcionat el material adequat ni se'ls ha efectuat la prova de detecció. En aquesta direcció, realça els "esforços higiènics" que estan duent a terme: tres mudes per torn, una mascareta diferent per habitació, doble guant i desinfecció constant.

La mateixa professional argumenta que tenint en compte l'alt grau de dependència d'alguns dels pacients, sovint és impossible mantenir-hi les distàncies de seguretat, i reclama més mitjans per poder dur a terme la seva tasca professional amb seguretat, també en favor dels usuaris.

Treballant d'una manera molt pròxima a un col·lectiu de risc, fonts internes del complex també reclamen aparells per efectuar la prova ràpida de detecció del coronavirus,"ja que tant les auxiliars com els residents poden ser portadors del virus" sense presentar símptomes, apunten. En aquesta línia, una de les auxiliars declara que això li permetria "arribar tranquil·la a casa i també a treballar". 

Per ara, el centre només compta amb tres bates, dues mascaretes de seguretat i dues ulleres a repartir entre cinc treballadors. "Per entrar a les habitacions dels pacients, em vesteixo amb una bossa de brossa industrial", reconeix una de les cuidadores, qui afegeix que en la situació actual, prefereix treballar amb peces d'un sol ús en comptes d'haver-les de reutilitzar constantment, malgrat no estar-hi obligada.

L'equip de cuidadors lamenta que han d'utilitzar mascaretes de paper "que no serveixen" i reclama que n'han de tenir més "d'extrema seguretat". Tot i això, agraeix a l'Ajuntament de Terrassa el paquet d'una vintena de mascaretes casolanes enviades després d'una "crida desesperada" .Quant a la falta de material, la direcció del centre geriàtric exculpa el Departament de Salut, al·legant que totes les residències "es troben igual", tot confiant que la distribució de material es produirà aviat.

En declaracions a aquest mitjà, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, xifra en 30.000 els equips de protecció que la Generalitat ha repartit els últims sis dies i recorda que n'hi ha 40.000 més pendents d'arribar des de Madrid. A més, Iglesies demana a l'Estat que faci arribar més tests de detecció. La manca de proves no és exclusiva de les residències i ha condicionat el criteri de Salut a l'hora de realitzar-les.

Tal com explica l'equip de la residència consultada, els professionals "s'ha de multiplicar", per vetllar pels pacients, degudament separats per dos metres als espais comuns. A més manifesten la seva preocupació per la restricció de moviments dels residents per evitar que s'hagin de traslladar a cap centre hospitalari, ja que el primer infectat va contagiar-se després d'una visita de quatre hores a MútuaTerrassa per una caiguda fortuïta.

Davant d'aquesta situació i per concloure, afirmen que els sanitaris "tenen molt mèrit, perquè estan a primera línia", però les geriatres "estan desvalgudes", per prosseguir assegurant que les residències "només reben males mirades" perquè són vistes com a "el cul de la sanitat". Per això, demana més atenció per les residències d'ancians, tot recordant, com ha fet el president Torra aquest dimecres, que a partir dels 70 anys es dispara la mortalitat de la pandèmia.

Fins ara, hi ha diversos precedents: a Àger, la residència d'avis s'ha convertit en un dels principals focus de l'epidèmia a la demarcació de Lleida, mentre que els treballadors del Centre Geriàtric Lleida s'han tancat permanentment amb els usuaris per frenar l'entrada del virus. A Capellades, els morts ja superen la desena a la residència del municipi i, en el total de Catalunya, els geriàtrics ja han registrat 212 positius en 70 equipaments diferents, segons les dades facilitades aquest dimarts per la consellera de Salut, Alba Vergés.