Les mesures que proposa Cecot als ajuntaments per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus

A Terrassa s'ha establert la moratòria en el pagament d'impostos

Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot
Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot | Cecot
Redacció
19 de març del 2020
La patronal Cecot ha emès un comunicat en què proposa un seguit de mesures urgents i extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del coronavirus adreçades a l'administració local, per tal d'ajudar el teixit empresarial ubicat en el territori, bàsicament autònoms, microempreses i primes.

La primera demanda és ajornar els pagaments de tots els impostos fins que hagi passat la situació de pandèmia i es doni temps a normalitzar l'activitat. La segona, també relativa a les taxes, demana que es redueixin tant la de residus com la de terrasses, amb bonificacions per a totes les activitats que acreditin que han paralitzat la seva activitat en els centres de treball, incloent-hi totes les que han pres mesures de teletreball.

Algunes d'aquestes mesures ja s'han impulsat en els quatre grans ajuntaments de la comarca del Vallès Occidental: a Rubí, s'ha aturat el pagament de tots els tributs municipals; Sabadell ha ampliat el termini per al pagament de l'IBI i la taxa d'escombraries; a Terrassa s'ha establert la moratòria del pagament de les taxes municipals i s'ha demanat als propietaris una moratòria en el cobrament dels lloguers a canvi d'una reducció de l'IBI; i a Sant Cugat s'ha obert una línia d'ajuts al comerç local per compensar el pagament d'aquestes taxes.

Amb relació a l'Impost d'Activitats Econòmiques, Cecot demana que se subvencioni aquest impost a les empreses que acreditin que han hagut de paralitzar la seva activitat, i també que se'ls subvencioni l'IBI. Aquesta és una mesura que encara no s'ha especificat en cap dels quatre ajuntaments de la comarca.

Finalment, i respecte al cobrament dels lloguers, Cecot demana subvencionar l'IBI d'aquells propietaris que tinguin finques arrendades i que puguin acreditar que han fet una moratòria en el cobrament; moratòria que s'està reclamant des dels Sindicats del Lloguer de Catalunya.