coronavirus

Els centres de culte de Terrassa també adopten mesures per evitar el coronavirus

El Bisbat de Terrassa recomana la retirada de l' aigua beneïda a les piques, mesures higièniques després del repartiment de la comunió i la restricció del signe de la pau durant l'eucaristia

per LaTorre, 13 de març de 2020 a les 14:00 |
L'Església de Santa Maria, a la Seu d'Ègara de Terrassa | Enric Fontvila
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La declaració de l'emergència per coronavirus ha provocat, per ara, la cancel·lació de múltiples activitats durant les dues properes setmanes, tant de l'Ajuntament com de les diverses entitats del teixit associatiu egarenc, la suspensió de totes les competicions esportives no professionals, el tancament de les escoles, instituts i universitats, i finalment, el tancament de tots els equipaments municipals de la ciutat.Hi ha un col·lectiu que també es veurà afectat, com a mínim els propers quinze dies, per les diverses mesures preses pel govern arrel en prevenció del contagi del coronavirus: els creients que assisteixen setmanalment als seus llocs de culte. A Terrassa, els cristians i la comunitat musulmana ha hagut de prendre una sèrie de mesures per tal de complir amb les recomanacions de les administracions.

El Bisbat de Terrassa explica les mesures preventives adoptades per evitar el contagi


Les esglésies catòliques de Terrassa, així com les del Vallès Occidental i gran part de l'Oriental pertanyen al Bisbat de Terrassa (Ègara), i han estat amatents en tot moment a les recomanacions de les administracions civils, a més de les de la Conferència Episcopal Espanyola i altres instàncies eclesials. Així, en un comunicat emès el 12 de març, el Bisbat de Terrassa "recomana el compliment estricte en allò que afecta a cada moment a l'Església diocesana en la seva actuació a través de les parròquies, moviments, associacions i institucions eclesials".

El 7 de març, el Bisbat ja va recomanar que no hi hagués aigua beneïda a les piques, que després de la distribució de la comunió s'apliquessin mesures higièniques i que el signe de la pau durant l'eucaristia, o les veneracions a imatges sagrades es restringissin, seguint els consells de les autoritats sanitàries.

A aquestes primeres mesures s'hi va sumar la recomanació de "suspendre totes aquelles reunions i activitats que comportin el trobament de persones", en referència a la catequesi d'infants i adolescents, l'esplai, el cau i els centres de lleure, els grups de joves i adults de tot tipus i les activitats de formació o reflexió que hi haguessin programades.

Finalment, i en relació a l'aforament de les celebracions, la recomanació és que les misses se celebrin a la nau central, i no en capelles laterals; i assegurar que l'aforament no passarà un terç del total de l'església, amb la qual cosa recomanen ampliar els horaris de les celebracions eucarístiques per tal d'evitar aglomeracions.

El Bisbat creu que "ens cal col·laborar a mantenir la calma, la serenor i la pau social des de la nostra actuació", i que l'emergència social que estem vivint "ens ha d'ajudar a intensificar la nostra pregària per les persones afectades, pel personal sanitari i per tota la societat", i per això mantindran els temples oberts i oferiran ajut a totes les persones necessitades, "especialment a les que són més vulnerables, les persones grans".

Tot i això, el Bisbat estarà atent a les noves concrecions de les administracions públiques, i oferir, així, noves informacions i recomanacions al respecte. 

Participació